János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Semenya nem adja fel, de elég esélytelenül fut majd

2019.05.21. 21:58 Módosítva: 2019.05.21. 23:38

Caster Semenya kényszerűségből háromezer méteren fut majd a Prefontaine Classic nevű Gyémánt Liga-versenyen. 

A dél-afrikai futónő a nemzetközi Sportdöntőbíróság által is elfogadott szabály szerint, csak akkor versenyezhetne 400 méter és egy mérföld (1609 m) közötti távokon, ha gyógyszerrel csökkentené természetesen magas tesztoszteronszintjét. 

Semenya korábban azt mondta, hogy ő úgy fut, ahogy született, nem fog gyógyszert szedni. Erre van is lehetősége, csak nem az említett távokon. Egy tudományos kutatás szerint a mérföld fölötti távokon már elhanyagolható a hiperandrogenizmus által nyújtott hormonális fölény. A dél-afrikai futó, ha nem akar kiesni teljesen a versenyzésből, arra kényszerül, hogy neki nem fekvő, hosszabb távokon induljon. Semenya alapvetően 800-as (ezen a távon nyert olimpiát és világbajnokságot is), de 400-on is, 1500-on is versenyzett már, kevesebb sikerrel. 

A eugene-i versenyre ügynöke kérésére hívták meg 3000 méterre, ahol olyan ellenfelei lesznek, mint az ötezer méteren olimpiai bajnok Hellen Obiri, az 1500-on és 3000-en is fedettpályás világbajnok Genzebe Didbaba vagy az ötezren Európa-bajnok Sifan Hassen. Ebben a mezőnyben még az érem is meglepetés lenne tőle.

Semenya utoljára május 3-án futhatott gyógyszermentesen, akkor nagy fölénnyel meg is nyerte a dohai Gyémánt Liga 800 méterét

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!