Testileg és lelkileg is tönkrette a futónőket a kétes hírű edző

2019.11.08. 12:47

A világ egyik legjobb futóedzőjének tartott Alberto Salazart négy évre eltiltották kétes praktikái miatt, majd ezután az általa vezetett központot is bezárták. Egyik egykori futója, Mary Cain a New York Timesnak mondta el egy videóban, hogy milyen megaláztatások érték, és hogy milyen doppinggyanús dolgokra próbálták kényszeríteni.

Cain az egyetemre kerülve lett a Nike Oregon Project atlétája, bár már Salazar 16 évesen kiszúrta tehetségét. „Azért csatlakoztam a Nike-hoz, hogy minden idők legjobb női atlétája legyek, ehelyett fizikai és lelki abúzust szenvedtem el Salazar rendszerében, amit a Nike támogatott" – mondta Cain.

A futócsapat edzői arra kényszerítették, hogy egyre vékonyabb és vékonyabb legyen. A csapatnál, bár profinak tűnt, nem volt pszichológus és táplálkozási szakember sem. Cain szerint csak Salazar haverjaiból állt a stáb, akik mindig azt mondták neki, hallgasson az edzőjére.

Mary Cain a 2014-es junior atlétikai világbajnokságon
Mary Cain a 2014-es junior atlétikai világbajnokságon

„Salazar tetszőlegesen állapította meg, hogy 114 font (52 kiló) legyek, és gyakran mért meg a csapattársaim előtt, és megszégyenített, ha túlléptem ezt a súlyt. Fogamzásgátló tablettákat és vizelethajtókat akart adni, hogy fogyjak, utóbbi nem is engedélyezett az atlétikában."

Cain is a súlyának rabja lett, annyira rágörcsölt erre lelkileg, hogy képtelen volt legjobb teljesítményét hozni. „Féltem és egyedül éreztem magam, csapdába estem, és öngyilkosságról kezdtem gondolkodni. Meg is vagdostam magam. Néhány ember látta rajtam a vágásokat, de igazából senki nem tett vagy mondott semmit."

Mivel túlhajtották, felborult ciklusa, hónapokra és évekre elmaradt a menstruációja, nem termelt elég ösztrogént a szervezete, és ez a csontjainak épségére is kihatott. Az évek alatt öt csonttörése volt, amelyeket erre a problémára vezetett vissza.

Akkor telt be nála a pohár, amikor Salazar sokak előtt kiabálni kezdett vele egy rosszul sikerült 2015-ös verseny után, az edző szerint öt fontot magára szedett a futónő. Cain ekkor elmondta, hogy vagdossa magát, de erre csak annyi volt a reakció, hogy elküldték lefeküdni.

A futó azt mondta, hogy nem is akart már kijutni a 2016-os olimpiára, egyszerűen csak a túlélésre játszott. Végül kilépett a csapatból.

Cain szerint az edzőközpont rendszerét férfiak tervezték férfiaknak, de ez a rendszer fizikailag és lelkileg is tönkretette a fiatal lányokat, éppen ezért úgy gondolja, hogy több nőre lenne szükség a sportban, edzők, pszichológusok, táplálkozási szakemberek segíthetnének megváltoztatni az eddig megszokott kultúrát.