Erdei kottából akar vb-övet védeni

2008.04.25. 13:57
Drezdában készül tizedik címvédésére a WBO (Bokszvilágszervezet) félnehézsúlyú bajnoka, Erdei Zsolt. Újra egy jegyzetlen bokszoló a kihívója, és bár van kedve a meccshez, kicsit már unja, hogy nagy név ellen nem készülhet. Klubja, az Universum talán egy látványos meccs után változtatna felfogásán, és végre komoly, nemzetközi tekintélyt hozó meccset is összehozna neki.

Valószínűleg az Universumhoz nem jutott el Erdei Zsolt kifakadása, mégis jó jelnek minősíthető, hogy megunta: az elmúlt két évben Thomas Ulrichot leszámítva nem volt komoly ellenfele, többnyire olyanokkal bokszolt, akiket a német klub befolyásával gátlástalanul előrelendített a WBO-ranglistán, valós tudásuk azonban nagyon messze állt a helyezéstől.

Az ausztrál Paul Murdochot még középszerűnek sem tekinthettük - a legjobb száztól is messze volt -, Danny Santiago és George Blades is egyszer lépett szorítóba azóta, mindkettőt könnyen ütötték ki; igaz, előbbit legalább egy nagyágyú, Antonio Tarver intézte el a negyedik menetben.

Legutóbbi ellenfele, Tito Mendoza sem bokszolt, akit igazi maszatolós meccsen vert, érdemi produktum nélkül, még egy nagy ütést is beszedett tőle. Ráadásként az amerikai bíró úgy pontozott, hogy a rendre megelőző ütésekkel operáló Madárt vesztesnek hozta ki.

Erdei tehát megunta, hogy egy újabb hurkával, DeAndrey Abronnal kell bunyóznia, akit a boxrec.com a negyvenhetedik helyre sorol, a német egyesület viszont elintézte, hogy a WBO rangsorában a negyedik legyen. Talán ez is felbosszantotta Erdeit, és egyre harapósabban készült.

Maga a világbajnok elismerte, sokat nem tudott riválisáról, lényegében most is ismeretlen számára a harcmodora.

DeAndrey Abron harmincöt éves, 2004-ben állt profinak, előtte amatőr nemzeti bajnok volt, négy év alatt csak egy vereséget számlál, igaz, Mississippi államból csak ritkán mozdult ki.

Erdei külön nem készült rá, pontosan tudja, hogy hosszú a keze, és hogy nagy horgokat szeretne bevinni, de nem talált edzőpartnert, aki magasabb lett volna nála, aki ellen megint "felfelé" kellett volna bokszolnia.

Gyanítható, nem veszi fél vállról a meccset, de az is érezhető, hogy kottából képes lehozni, bízik a súlycsoportban egyedülálló gyorsaságában, feltartó ütéseiben, és hogy kedvez neki az a stílus, amikor nekitámadnak.

A magyar öklözőnek alighanem abból is elege van, hogy csak ő veszíthet, míg egy kötelező győzelemmel nem nyer semmit. Javul ugyan a statisztikája, hízik a bankszámlája, de nagy névvel, címegyesítésért - ha így megy tovább - nem bokszolhat.

Az Universum nem óhajt nagy pénzt áldozni egy meccsért, mert a mostanit is közvetítő ZDF sem akar a zsebébe nyúlni. A csatorna vélhetően látványosabb, szórakoztatóbb csatákban reménykedett.

Így furcsa csapdában van Erdei, ő szeretne a klasszisok, Chad Dawson vagy Tarver ellen ringbe lépni, le akarja mérni képességeit, de a két amerikainak jelentősebb összeget kellene fizetnie klubjának.

A címegyesítés eddig így feneklett meg, és mintha már Erdei sem bízna benne, hogy összejön. Az elején nagyon elszántan nyilatkozta, hogy nem akar megélhetési bokszoló lenni, ezekkel a nem komoly meccsekkel viszont egyre inkább ezt a látszatot kelti. Még ha önhibáján kívül is.