Vitalij Klicsko rendet tett a parlamentben

2009.10.14. 11:31
A WBC nehézsúlyú világbajnoka a kijevi parlamentben próbálta megakadályozni, hogy a szerinte korrupt politikusok a földtörvényről döntsenek. Csak lökdösődött, sajnálja, hogy nem használhatta az öklét.

Vitalij Klicsko ukrán nehézsúlyú ökölvívó világbajnok és frakciója, a Klicsko Blokk erővel próbálta megakadályozni, hogy a városi tanács döntsön a Kijev környéki földek újraosztásáról.

A WBC bajnoka szerint a képviselőtestület többsége törvénytelen tevékenységet folytat, több tagja jóval a piaci ár alatt akarja eladni a földet ismerősöknek, barátoknak.

klicsko

„Az aláírásgyűjtés, a tüntetések nem segítettek. Az ország hatalmas adósságban van, meg kell védeni hazánkat, a legjobb ajánlatot kell elfogadni az aukción. Ukrajnának csak akkor van jövője, ha a legnagyobb akadályt, a korrupciót megszüntetjük” – mondta a legutóbb szeptemberben ringbe lépő Klicsko.

A 115 kilós, 201 centis képviselő a termetét és testi erejét használta fel, hogy ne tudjanak az ülésen dönteni. Október 15-én egy új, korrupció ellenes jogszabály lép életbe, és Klicskóék szerették volna, ha csak ezután dönt a testület az állami vagyon eladásáról.

Az ülést a közjáték ellenére megtartották. Leonyid Csernoveckij polgármester úgy fogalmazott, nem jó, ha valaki visszaél testi erejével, mert az nem riad meg az erőszaktól sem.

Klicsko állítja, ilyen rossz helyzetben még nem volt, rángatták, lökdösték, de nem használhatta az ökleit. „Nem ütöttem meg senkit, ha használom az öklömet, pár képviselő kórházba kerül”.

Klicsko 2005-ben jelentette be visszavonulását, utána próbálkozott a politikai pályával. 2006-ban indult a kijevi polgármesteri pozícióért, de nem nyert. 2008-ban visszatért a bokszba, azóta háromszor védte meg a WBC-címét. Legközelebb decemberben lép ringbe a veretlen amerikai Kevin Johnsonnal.