Klicsko szétverte a nagyszájú Johnsont

2009.12.13. 00:51
Az ukrán nehézsúlyú Vitalij Klicsko mind a 12 menetet megnyerte, kiütni nem tudta a végig szemtelenkedő, eddig veretlen amerikai Kevin Johnsont, de sima meccsen védte meg vb-övét, győzelmével hatmillió eurót keresett.

Az egyértelműen esélyes Vitalij Klicsko egyhangú pontozással nyerte meg a WBC nehézsúlyú címmeccsét. A 112 kilóval mérlegelő ukrán végig jobb volt két kilóval könnyebb, 10 centivel alacsonyabb kihívójánál. Csak Klicsko támadott, Kevin Johnson rengeteg ütést kapott, lábmunkája alig volt, de törzsből végig jól hajolgatott el, állta a verést.

Nem ölték meg a meccset a sok védekezéssel, mindig történt valami a ringben, a berni Jégcsarnok 17 ezer nézője (telt ház volt, a jegyek egy hét alatt elfogytak) többször vastapssal biztatta a szinte hazai pályán lévő ukránt, az viszont a súlycsoport kemény kritikája, hogy Johnson egyáltalán címmeccset kaphatott.

1. menet: a két normál alapállású bokszoló javarészt csak tapogatózott, Klicsko többször tisztán talált, a felemás cipőben küzdő Johnson a kötélhez szorult. Az amerikainak lábmunkája szinte nem volt, elhajolgatott, az ukrán még nem találta az ütőtávot, a menet a közönség vastapsa mellett egyértelműen Klicskóé volt.

2. menet: a kellemetlen stílusú Johnson keveset és gyengén ütött vissza, Klicsko szinte csak fejre támadott, de kevésszer talált tisztán. Az amerikai hergelte ellenfelét, testre be-betalálgatott, de ez a menet is egyértelműen Klicskóé volt.

3. menet: Johnson grimaszolva idegesítette az ukránt, néhányszor ballal betalált, Klicsko sokat ütött, a döntetlenközeli menet is az övé volt.

4. menet: Nem volt nagy iram, leginkább első kézzel vívtak, Klicskót egyértelműen idegesítette az amerikai szemtelenkedése, néhány kemény jobbegyenessel ezt a menetet is simán vitte.

5. menet: Az ukrán erősen kezdett, Johnson balegyenessel néhányszor talált, de Klicsko a felénél több nagy, tiszta ütést vitt be, az addigi legsűrűbb menetet is nyerte. A szünetben a jobb szeme alatti horzsolást hosszan ápolták.

6. menet: Johnson bal vállával védte magát Klicskó jobbjától, az ukrán lenyugodott, látszott, el akarja dönteni a meccset. Viszonylag tisztán bokszoltak, a közönség ismét vastapssal jutalmazta a látványt.

7. menet: Az első percben Klicskó legalább féltucatszor tisztán talált, Johnson állta a félelmetes jobbegyeneseket, ellenfele idegesítését is feladta. A menet végét is megnyomta az ukrán, jobbal vitt be pusztító ütéseket. Klicskó láthatóan taktikát váltott, kombinációkat ütött és megtalálta az ütőtávot is.

8. menet: Az ukrán még mindig a jobbjára épített, ballal csak előkészített, de Johnson a balosokból is egyre többet nyelt be, néha ballal ő is keményen visszaütött.

9. menet: Klicskóé volt ez is, jobbal, ballal, feltartó ballal aprította az amerikait, a menet végén megint vastapsot kapott.

10. menet: Klicskó ütött, Johnson állta, nem szemtelenkedett már, kettős fedezéket húzott, így is rengeteget nyelt be.

11. menet: Az amerikai folyamatosan kapta az ütéseket, de látszott, kiütés nem lesz, végigmegy a 12 menet.

12. menet: Nem változott semmi, Johnson mindent kibírt és megint elszemtelenedett, mutogatva állát kínálta ütőfelületnek, Klicsko is grimaszolt, de ezt a menetet is nyerte. Gong után kakaskodtak kicsit még a ringben, Johnson a másik Klicskónak, Vlagyimírnek is nekiment.

Sima, egyértelmű meccs volt, az olasz, svájci és amerikai pontozók egyértelműen (120:108, 120:108, 119:109) az ukránt hozták győztesnek, Vitalij hatmillió eurót (kb. 1,6 milliárd forintot) keresett, egy éven belül harmadszor, márciusban a kubai születésű Juan Carlos Gomez, szeptemberben pedig a mexikói származású amerikai Chris Arreola ellen védte meg az övét. A 202 centis, 38 éves ukránt még soha nem ütötték ki (nem is számoltak rá), most javított mérlegén, eddigi 41 meccséből 39-et nyert meg (harminchetet KO-val), az eddig 23 meccséből 22-t nyerő (egy döntetlenje volt) amerikai veretlenségét első komoly ellenfele elvette.