Bernáth is negyeddöntős az Ökölvívó Eb-n

2010.06.06. 21:50

Bernáth István nehéz mérkőzésen nyert a francia Zied Jouini ellen, ezzel - második magyarként - negyeddöntőbe jutott vasárnap a moszkvai ökölvívó Európa-bajnokságon.

A magyar szupernehézsúlyú (+91 kg) korábban egyszer már találkozott mostani riválisával, akkor Franciaországban 6-6-os döntetlenre végeztek. A helyi idő szerint 23 óra előtt kezdődött összecsapás első menetében mindkét öklöző nagyon óvatosan bokszolt, alig-alig indítottak ütést, inkább arra figyeltek, hogy a másik ne tehessen kárt bennük, így ugyan Bernáth többet próbálkozott, pont nem született (0-0).

A folytatásban a francia kezdeményezőbbé vált, a korábbinál lényegesen többször ütött, ám a magyarhoz hasonlóan sokáig ő is eredménytelen volt. A szakasz hajrájában aztán előbb Bernáth találta el Jouini fejét, aki szinte azonnal válaszolt, mindjárt két tiszta találattal, így nála volt az előny az utolsó felvonás előtt (1-2). A szakasz érdekessége volt, hogy Bernáthra számolt a bíró, rögtön az után, hogy ő találta el ellenfelét.

Az utolsó három perc eleje nem jól alakult magyar szempontból, a fáradó felek csatájából ugyanis sokáig a francia látszott kijönni jobban (4-2-re elhúzott), Bernáthra pedig ismét - kissé érthetetlenül - számoltak. A debreceni sportoló ezután összeszedte magát, előbb szép ütéssel szépített, majd miután a bíró előbb számolt, majd megintette az erejével elkészült riválisát, az utolsó percben már nála volt az előny. A hajrában aztán sikerült megtartania vezetését (6-5), és bejutott a legjobb nyolc közé.

"Nagyon elfáradtam, de örülök a sikernek. A legutóbb Franciaországban, amikor a pontozók döntetlenre hozták a meccset, sokkal jobban megvertem, de mindegy, most készülök a fehérorosz ellen" - nyilatkozta Bernáth István, aki a keddi negyeddöntőben a fehérorosz Viktar Zujevvel találkozik.

A vasárnapi napot így két győzelemmel és egy vereséggel zárta a magyar csapat: Bernáth előtt Bacskai Balázs legyőzte litván riválisát, Kalucza Norbert pedig kikapott örmény ellenfelétől.