Erdei technikája kikészítette a grúz tankot

2014.03.09. 00:32
Erdei Zsolt tényleg erőtől duzzadt, nagy formában bokszolva verte meg a grúz Salva Dzsomardasvilit, aki végig iszonyúan masszív volt, de a technikás bokszra nem volt elég válasz az a néhány nagy ütés, amivel próbálkozott. Erdei valószínűleg utolsó mérkőzését vívta profiként, a WBO félnehézsúlyú Európa-bajnoki címével vonulhat vissza.

Erdei Zsolt közel egyéves szünet után állt újra ringbe, hogy tétmeccset vívjon, és győzelemmel zárhassa profi karrierjét. Szemmel láthatólag jól felkészült, szálkásan, önbizalommal vonult be a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokba. Grúz ellenfeléről nem lehetett tudni, hogy milyen ellenálló lesz, Dzsomardasvili a mérlegelésre is alig tudta hozni a súlyát, és inkább tűnt hájasnak, mint izmosnak.

A mérkőzés és a kecskeméti gála közvetítése itt érhető el

Ez azonban nem nagyon számított, a grúz taktikájához nem is kellett túl sok mozgás. Dzsomardasvili csak lépegetett előre, mint egy tank, úgy próbálta meg letolni Erdeit, majd nagy horgaiban bízva támadott. Nem sok kárt tudott tenni a magyar bunyósban.

Erdei az első pillanattól kezdve irányította a meccset, rengeteg ütést indított, bár a grúz kettős fedezékét nem nagyon tudta megbontani, az előkészítő balosai azért be-befértek a kesztyűk között. Ezek és a menetek végén indított kombinációk elegek is voltak ahhoz, hogy Erdei elvigye a meneteket.

A grúz nyilatkozataiban azt állította, tudja a nyerő taktikát Erdei ellen, de ebből nem sokat mutatott. Végig ugyanazt csinálta, fedezékéből csak néha bújt ki, és megindította a nagy horgokat, amikből alig talált. Erdei ügyesen fordult ki alóluk, és egyből visszatámadott. A grúz az ötödik menetre annyi ütést beszedett, hogy felrepedt az orrán a bőr. Tiszta vér lett a feje és Erdei kesztyűje is. Szerencsére azonban emiatt nem kellett leállítani a mérkőzést idő előtt.

Erdei fölénye megkérdőjelezhetetlen volt, a meccs második felében egyre több játékos elemet vitt bele a bokszába, sok másodszándékú ütése és testcsele volt. A pluszmozgásokat fizikummal is bírta, amelyekre a szinte teljesen statikus grúz nem nagyon tudott reagálni. 

Az utolsó menetre Dzsomardasvili már csak abban bízhatott, hogy kiütéssel elviszi a meccset, de erre nem sok esélye volt. Csak az utolsó fél percben vállalta fel a nyílt bunyót, de Erdei nem bízta el magát, koncentrált maradt, és elugrott az izomból megindított horgok elől. Dzsomardasvili csak a levegőt csapkodta. Nem volt kétséges Erdei győzelme, minden menetben fölényben volt, és a pontozók is egyhangúan neki ítélték az Európa-bajnoki címet. 

A 39 évesen visszavonuló Erdei azonban nagyon sportszerűen a stabil grúz kezét is magasba emelte, aki ütésállóságával igazi csatára késztette a magyar bokszolót. Erdeinek profiként ez volt a 35. mérkőzése, és a 34. győzelme.

Rekordjában csak a Gracsovtól elszenvedett vereség van, ami meglehetősen vitatható módon született Monte-Carlóban.

A WBO elnökétől "A legsikeresebb magyar profi bokszoló" címet is megkapó Erdei valószínűleg már nem vív többé profi mérkőzést, de a sportágban marad, az utánpótlással fog foglalkozni az újpesti Madárfészek Akadémiában.