A világ döbbenten figyeli, mit művel a Putyin-őrület az amerikai pofonosztóval

GettyImages-1267732980
2024.01.27. 08:04
Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése nyomán Kevin „Kingpin” Johnson amerikai nehézsúlyú ökölvívó és Brendan Leipsic kanadai jégkorongozó is orosz állampolgárságot kapott. Előbbi úton-útfélen hangoztatja, mekkora csodálója a Kreml urának.

Johnson tavaly kifejezte „végtelen” szeretetét Oroszország, valamint az „orosz nők” iránt, és arra kérte Putyint, adjon neki orosz állampolgárságot, hogy az országban folytathassa karrierjét, miután megnyerte a Ren TV állami műsorszolgáltató által szervezett mérkőzést, írja a The Moscow Times.

Ez a kép jól visszaadja, hogy a tagbaszakadt bunyós mennyire beleszeretett Oroszországba:

Hosszú pályafutása alatt Johnson számtalan remek bunyóssal találkozott a ringben, álljon itt néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

  • Vitalij Klicsko,
  • Tyson Fury,
  • Anthony Joshua,
  • Andy Ruiz,
  • Daniel Dubois,
  • Filip Hrgovic
  • és Derek Chisora.

A New Jersey-i születésű 44 éves bokszoló statisztikájába eddig 60 hivatalos bunyót véstek fel, ezek közül 36-ot nyert meg, 20-szor kiütéssel diadalmaskodott, tehát több riválisát is kíméletlenül padlóra küldte.

Tele van a ruhásszekrénye Putyin-pólókkal

2023-ban a veterán sportoló nagy feltűnést keltett azzal, amikor egy Vlagyimir Putyin arcát ábrázoló pólót vett fel, mielőtt elment a Mark Petrovszkij elleni mérkőzést felvezető mérlegelésre Moszkvában.

Ennyivel nem érte be, kijelentette, hogy Putyin tiszteletére nevet változtat. Megkérte az újságírókat, hogy ezentúl Kevin Vlagyimirovics néven említsék őt a róla szóló cikkekben, mert a Kevin Johnsonra már nem hallgat.

Nem vicceltem, mostantól száz százalékban orosz vagyok. Putyin jóváhagyásával szeretnék orosz útlevélhez jutni, klassz lenne, ha Oroszországra az otthonomként tekinthetnék

mondta a színes bőrű bunyós, miután meglátta, hogy többen is elmosolyodnak a névváltoztatás hírére.

Vlagyimirovics?

Az orosz nevek – a magyartól eltérően – három részből állnak. Tartalmazzák a keresztnevet, az apai nevet és a családnevet is. Az orosz elnök teljes neve például Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, bár a híreknél csak a név első és utolsó tagját használjuk.

A középső név tehát az apa nevét jelzi, amelyet Kevin Johnson is felvett. Az eltérés csupán annyi, hogy nem a biológiai apja nevét viseli, hanem az orosz államfő iránti tiszteletből Vlagyimir Putyinét.

A Kreml elintézte az újjászületést

A hírek szerint Johnson azóta már le is telepedett Szamarában, amit a kedvenc orosz városaként szokott emlegetni. Vlagyimir Hrjunov promóter korábban azt mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, hogy Johnson jelzáloghitelt igényelt egy szamarai lakóingatlan megvásárlására. Az orosz útlevél megszerzése után pedig majd kibújt a bőréből örömében.

„Szó szerint ez az új születésnapom! Azonnal felhívtam az anyámat, töröltettem a születési anyakönyvi kivonatomat. Ez az a nap, amikor újjászülettem” – jelentette ki.

A jégkorongozó Brendan Leipsic 2020-ig a tengerentúlon játszott, de miután gyűlölködő megjegyzéseket tett a nőkre és a csapattársaira, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Washington Capitals azonnal kitette őt a csapatból. Miután belátta, hogy Amerikában többé nem kaphat szerződést, úgy döntött, hogy Oroszországba igazol.

2020 augusztusában a CSZKA Moszkva dobott neki mentőövet, majd 2021 májusában a Metallurg Magnyitogorszk együtteséhez került egy csereüzlet keretében. Pár hónappal ezelőtt szabadon igazolhatóvá vált, végül az SZKA Szentpétervárnál kötött ki.

Az örök szerelem, a jégkorong

Tavaly júliusban az orosz média arról számolt be, hogy Leipsic levélben fordult Putyinhoz, amelyben orosz állampolgárságért folyamodott. Nem titok egyébként, hogy az orosz elnök egyik kedvenc sportja a jégkorong – a cselgáncs mellett, amelyet versenyszerűen is űzött –, évente többször is korcsolyát húz, a barátságos mérkőzéseken, amelyekre meghívják őt, ütőt is ragad. Ezeken az eseményeken a hozzá hű politikusokkal, üzletemberekkel, sportolókkal és médiaszemélyiségekkel veszi körül magát.

Érdekesség, hogy a fentebb említett Washington Capitals csapatkapitánya, a klubikon Alekszandr Ovecskin – aki minden erejével igyekszik túlszárnyalni a legnagyobb hokilegenda, Wayne Gretzky megdönthetetlennek hitt rekordját – jó kapcsolatot ápol Putyinnal.

Ovecskinnek megvan Putyin privát telefonszáma, márpedig ezt nagyon kevés magánszemély és/vagy sportoló mondhatja el magáról. Az elnök még nászajándékot is küldött a Stanley Kupa-győztes klasszisnak, amikor a szélső megházasodott.

Az orosz–ukrán háború miatt persze Ovecskinnek mindig alaposan meg kell gondolnia, mit nyilatkozik Putyinról az amerikai sajtóban. 2022 februárjában, tehát a fegyveres konfliktus kirobbanása után a Washington nyolcasa kitérő, mégis sokatmondó választ adott az orosz vezetőről:

„Csak annyit kérek, hogy ne legyen több háború. Nem számít, ki vesz benne részt, Oroszország, Ukrajna, vagy bárki más. Ő az elnökünk, de ahogy már korábban is mondtam, én nem vagyok politikus. Sportoló vagyok.”

Sokan úgy értelmezték ezeket a szavakat, hogy Ovecskin valójában háborúellenes, de nem mert kiállni teljesen Ukrajna mellett, mert félti azokat a családtagjait, akik Oroszországban élnek.

Az NBA fenegyereke Kim Dzsongunnal barátkozott össze

Demokratikus viszonyok között élő nemzetek sztársportolóinak kapcsolatára szocialista országok kirakatembereivel már korábban is akadt példa.

Az ötszörös NBA-bajnok Dennis Rodman, azaz a „Féreg” az elmúlt években önjelölt diplomatát faragott magából, az Észak-Koreában tett kiruccanásai pedig lehetőséget adtak neki, hogy közvetítsen Phenjan és Washington között. Az ázsiai országot irányító Kim Dzsongunt a barátjának nevezte a lepattanókirály, akivel többször is alkalma nyílt személyesen beszélgetni.

A nyolcvanas évek világsztár labdarúgója, Diego Maradona Kubába repült sokszor, mivel kifejezetten jó kapcsolatot ápolt az országot 1959-től 2008-as lemondásáig vezető kommunista diktátorral, Fidel Castróval.

 „Fidel olyan nekem, mintha a második apám lett volna. Sokat segített Kubában. Voltak politikusok, akik tettek a népükért, de igazi parancsnok csak egy akad köztük, Fidel. Ő harcolt az eszméiért, képes volt felvállalni a küzdelmet. Manapság a politikusok egy tornacipőért eladják magukat. Borzasztó belegondolni abba, hogy a népe és az emberek iránt olyannyira érzékeny Fidelre már csak emlékezhetünk” – nyilatkozta a politikusról Maradona sok-sok évvel ezelőtt.

Castro 2016. november 25-én hunyt el. És milyen a sors, az argentin napra pontosan négy évvel később távozott az élők sorából.