Armstrong hajnali 4-kor kelt Dél-Afrikában

2010.03.15. 17:53

Míg Alberto Contador a Párizs-Nizzán tekert múlt héten, addig Lance Armstrong Dél-Afrikában folytatta felkészülését a júliusi Tour de France-ra. Contador megmutatta, hogy jó úton jár harmadik Tour-győzelme felé, egy kisebb bukás ellenére is meg tudta nyerni az egyhetes versenyt. Armstrong erősebb, mint tavaly, de még javulnia kell a Tourig, ha versenyben akar majd lenni nyolcadik győzelméért.

Lance Armstrongnak vasárnap hajnali 4-kor kellett kelnie, hogy időben érkezzen a Cape Argus elnevezésű amatőrversenyre a dél-afrikai Fokvárosban. Ahogy a twitteren írta, soha nem kelt még ilyen korán egy bicikliverseny miatt, de jól érezte magát, 9. helyen végzett, miután csapattársának, a 3.-ként célbaérő Daryl Impey-nek felvezette a hajrát.

Lance Armstrong hajnalban várta a rajtot Fokvárosban

Armstrong a murciai körverseny után utazott Dél-Afrikába egy jótékonysági szervezet hívására, ahol az edzések mellett rendezvényken is részt vett. Twitterüzenetei alapján az amerikai klasszisnak nagyon tetszett Fokváros, jókat edzett Impey-jel, és egyik nap masszázs közben figyelte a tv-ben Contadorékat a Párizs-Nizzán.

A hétszeres Tour-győztes Armstrongnak ez volt a harmadik versenye az idén a januári Tour Down Under és a murciai körverseny után. Spanyolországban ugyan nem ment rosszul, de az időfutamban kikapott vetélytársaitól, Mencsovtól, Wigginstől és csapattársától, Klödentől is, és a hegymenetben is megszenvedett.

Ő maga is elismerte, hogy bár erősebb, mint tavaly ilyenkor -  3 és fél éves kihagyása után visszatérve -, de nem biztos benne, hogy 38 évesen lesz esélye Alberto Contador ellen a Touron. Mindent meg fog tenni a sikerért, de nem érzi úgy, hogy a győzelem lenne a minden.

Alberto Contador ellenben Párizs-Nizza-sikere után úgy fogalmazott, nagyon szeret győzni, és továbbra is a Tour-győzelmet tartja idei legfőbb célkitűzésének. "Ahogy telnek az évek, úgy gyűlnek a tapasztalataim, folyamatosan érek be. A lábaim jó állapotban vannak, és fejben is rendben vagyok. Remélem, hogy a csapat júliusban még erősebb lesz, hogy segíthessenek megnyernem a Tour de France-t. Legalább hét-nyolc kerekes esélyes idén a Tour-győzelemre, akik közül én vagyok az egyik" - mondta a Párizs-Nizza után Contador, aki harmadik Tour-sikerére készül.

Contador erős volt a Párizs-Nizzán

Contador a Párizs-Nizzát 2007 után másodszor nyerte meg, utolérve ezzel a legendás Miguel Induraint. Ez volt a második versenye idén az algarve-i körverseny után, amelyen szintén győzni tudott. Jó formában van már most, kiváló felkészülési verseny volt számára a Párizs-Nizza, már csak azért is, mert több riválisával, így Valverdével, L.L. Sanchezzel vagy Levi Leipheimmerel is összemérhette magát.

Csapata, az újjászervezett Astana nem ment rosszul, bár Contador az utolsó szakaszon eléggé magára maradt a táv második felében, látszik, hogy van még hova javulniuk. Igaz, ez Lance Armstrong csapatáról is elmondható, hiszen a RadioShack még nem sokat mutatott. Leipheimer a prológot leszámítva nem ment jól a Párizs-Nizzán, pedig a Touron ő lesz Armstrong egyik fő segítője. "Nem voltak elől azon a két versenyen, amelyen én is ott voltam, de egy nagyon erős csapat, jó és tapasztalt bringásokkal" - mondta el véleményét a RadioShackről Contador.

Bár eredetileg a március 22-én rajtoló egyhetes Katalán körversenyen Contador mellett Lance Armstrong is indult volna, az amerikai inkább a Criterium International mellett döntött, amely március 27-28-án lesz Korzikán. Nem kizárt, hogy a Tour de France előtt nem láthatjuk a két sztárt ugyan azon a versenyen indulni.