Contador újabb doppingteszten bukott el

2010.10.05. 12:53

Az idei Tour-győztes mintáiban ismét doppingszert mutattak ki. Egy, az idén először használt doppingteszttel vértranszfúziónál használt anyagokra bukkantak.

A múlt héten klenbuterol-használat miatt eltiltott Contador most egy másik doppingszerrel bukott meg, ezt már nehezen fogja szennyezett hús fogyasztásával magyarázni. A New York Times értesülései szerint ezúttal vérlágyítót találtak Contador szervezetében. Az egyértelműen vértranszfúzióhoz használt anyagból az eltiltáshoz szükséges mennyiség nyolcszorosát mutatta ki egy idén először használt teszt. A vérlágyítót Contador július 20-án levett vizeletmintájában, és feltehetőleg általa használt intravénás zsákokban is megtalálták.

Contadornak azonban így is lehet esélye eltussolni a doppingügyét. A vérlágyítót kimutató tesztet egy éve ismerik, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hivatalos vizsgálati módszerként még nem ismerte el. Contador hivatkozhat erre, ha bíróságra viszi az ügyet.

A New York Times-nak nyilatkozó WADA-munkatárs,  Francesco Botrés szerint azonban nehéz dolga lenne, még ha egy nem is validált tesztről van szó: “Ha valakinek nagy mennyiségben van a szervezetében vérlágyító, igencsak nehéz lenne megmagyaráznia, miért került oda, ha nem doppingként akarta használni. Ha kisebb volna a mennyiség, nehezebb dolgunk lenne, de még akkor is bizonyítható a doppingolás.”

A vértranszfúziós módszer

A vérátömlesztéses eljárás lényege, hogy megnöveljék a sportoló vérének hemoglobinszintjét, és ezáltal oxigénfelvevő-képességét. A vörösvértestek száma természetes módon is megnövekedhet. A magaslaton, oxigénhiányos környezetben edző sportolóknál ez természetes jelenség. A vérdopping során legtöbbször ezt használják ki. A magaslaton levett, megnövekedett hemoglobinszintű vért adják vissza, amely normál körülmények között sokkal jobb oxigénfelvételt biztosít.

Contador a vérlágyító ügyében még nem szólalt meg, de a klenbuterol használatát továbbra is tagadta: “Akik ismernek, vagy velem dolgoznak, tudják, ártatlan vagyok. Teljesen megbízom a doppingvizsgálatban. A Tour-on 8 mintát adtam. A tudományos eredmények engem igazolnak.”

A spanyol ugyanakkor nehezményezte, hogy sem jelenlegi csapata, az Astana, sem korábbi csapattársa, Lance Armsrtong nem áll ki mellettte.

Ha bűnösnek találják, kétéves eltiltásra számíthat, és idei Tour de France-győzelmétől is megfoszthatják. Ezzel Floyd Landis után ő lehet a második kerékpáros, akitől doppingolás miatt veszik el utólag a Tourt.

Az ügyben Bernard Kohl, a 2008-ban eltiltott Tour-harmadik is megszólalt. Szerinte lehetetlen dopping nélkül nyerni a Tour-on, a vizsgálati módszerek hatékonyságát is megkérdőjelezte: “Karrierem során engem kétszázszor ellenőríztek, legalább százszor volt is valamilyen szer a szervezetemben. Kilencvenkilencszer megúsztam, és csak egyszer kaptak el.”