Most vulkánkitörés zavarja a Girót

2011.05.12. 17:44

Szerda este kitört a szíciliai Etna, a Giro d'Italia vasárnapi szakaszának célját pedig éppen a vulkáni kúpon jelölték ki. A versenyszervezők szerint nem kell jelentősen módosítani az útvonalat, de a vulkáni hamu miatt az utolsó hat és fél kilométert törölhetik.

Az egyik legaktívabb, 3329 méteres vulkán délkeleti részén nyílt kráter, és négy órán keresztül lávaszökőkutak és lávafolyások indultak belőle. A levegőbe és az utakra vulkáni hamu került, emiatt egy időre Catania repülőterét lezárták.

A vulkánkitörés egyelőre véget ért, a kilencedik, hegyi befutós Giro-etapot - az Etna kúpjára két különböző oldalról kétszer másznak fel - így nem kell törölni.

"A vasárnapi szakasz nincs veszélyben, az egyetlen kérdés az utolsó hat és fél kilométer az Etnán. A helyszínen mindenesetre már megkezdték az út megtisztítását" - mondta Angelo Zomegnan versenyigazgató.

Az idei Giro eddig minden idők egyik legszerencsétlenebb versenye, a harmadik szakaszon halálos baleset történt, és szerdán is volt egy ijesztő bukás.

A csütörtöki, 6. szakaszt Ventoso nyerte, összetettben pedig továbbra is a holland Pieter Weening áll az élen.

Eredmények:
6. szakasz, Orvieto-Fiuggi Terme, 216 km:
1. Francisco Ventoso (spanyol, Movistar) 5:15:39 ó
2. Alessandro Petacchi (olasz, Lampre) azonos idővel
3. Roberto Ferrari (olasz, Androni Giocattoli) a.i.

Az összetettben: 1. Pieter Weening (holland, Rabobank) 20:15:12 ó
2. Kansztancin Sziucu (fehérorosz, HTC-Highroad) 2 mp hátrány
3. Marco Pinotti (olasz, HTC-Highroad) a.i.
A mezőnyre pénteken a Maddaloni és Montevergine di Mercogliano közötti 110 km-es etap vár, melynek végén hegycsúcson lesz a befutó.