Kamionok elől menekültek Szőnyiék

2012.06.21. 15:20

Túl vannak a 3000 mérföldes (kb. 4800 km) táv kétharmadán a Race Across America (RAAM) magyar indulói. Járvás Tamás továbbra is a negyedik helyen áll, Szőnyi Ferenc a 12.-13. Percekről is szól a 10-11 napos verseny.

Több mint hét nappal ezelőtt startolt el a RAAM mezőnye az USA nyugati partjáról, az arizonai sivatagon, a Sziklás-hegységen és a kansasi síkságon is átvágtak a versenyzők, most Indiana államban haladnak.

A hatodik-hetedik napon Missouri dombjaival küzdöttek a bringások, ahogy Pájtli Pétertől, Szőnyi kísérőjétől megtudtuk, nagyon nehéz szakasz volt: „Sorra jöttek a 8-10 százalék közeli emelkedők, és a szintgörbe egy EKG-ra emlékeztetett leginkább. Nem voltak magas hegyek, de 100-150 méter szintemelkedés is belefért pár kilométerbe."

Indiana és Ohio között teker most a mezőny
Indiana és Ohio között teker most a mezőny
Fotó: Race Across America

Járvás jól bírta ezeket a dombokat, elbírja saját tempóját, napok óta tartja a pihenőkkel együtt 20 kilométer per óra körüli átlagsebességét. „Elképesztő, hogy a magunk mögött tudott 2750 km után Tomi milyen összeszedetten, könnyedén pörget fel ezekre a kicsi, de meredek emelkedőkre." -írták Járvásról kísérői.

A versenyzők egy veszélyes szakaszt is letudtak. A szervezők közel 100 kilométert autópályán jelöltek ki. A száguldozó, dudáló kamionok stresszelték a bringásokat, még akkor is, ha a mögöttük haladó kísérőautók elvileg védettséget is biztosítottak nekik. A folyamatos zaj Szőnyit is zavarta, és reggel az élénkülő forgalom, a sorra elhúzó autók még monotonná is tették a tekerést.

Járvás a negyedik helyen áll 3550 kilométer lebiciklizése után, a spanyol Juan Sanz Garcia elől menekül, de jó esélye van megőrizni a pozícióját. Az első három hely eldőlni látszik, több száz kilométeres hátrányát csak akkor tudná ledolgozni, ha valamelyik versenyző összeomlana.  Szőnyi továbbra is a brazil Clarindóval csatázik, hét nap és hét óra tekerés után is néhány perces különbséggel jelentkeznek be az ellenőrzőpontokon a 12-13. helyen.