A Tourminatort nem lehet lehajrázni

2012.07.03. 17:51 Módosítva: 2015.05.16. 04:03

Peter Sagan, a szlovák Tourminator második szakaszát nyerte, a Tour de France harmadik etapjának emelkedőjén megint ő sprintellt a leggyorsabban. Fabian Cancellara megőrizte a sárga trikót.

A szokásoknak megfelelően kezdődött a Tour harmadik szakasza, korán jött az első támadás, amelyből természetesen Michael Morkov sem maradhatott ki. A dán az első szakaszon megszerezte a hegyimenőnek járó pöttyös trikót, és azóta előremenekülésekkel védi. Morkovval Andrij Grivko, Ruben Perez Moreno, Sébastien Minard és Giovanni Bernaudeau tartott. Közülük Grivko állt a legjobban összetettben, csak 38 másodperc volt a hátránya.

Virtuálisan az övé is volt sokáig a sárga trikó. A szökevények ötperces előnyt dolgoztak össze, az üldözést a részhajrá után kezdte a mezőny. Grivkóék mögött Cavendish érkezett először, a hatodik helyével csökkentett hátrányát a pontversenyben, Van Hummelt és Sagant sprintelte le.

A szakasz azonban ekkor kezdődött el igazán, a záró 65 kilométeren hat kategorizált emelkedő várt a bringásokra. Az első kettő Morkov behúzta, de a mezőny ekkor már csak kétpercnyire volt mögöttük. Harminc kilométernél ugyan egy bukás miatt szétszakadt a boly, a keskeny úton összetorlódtak, többen az árokba estek, de gyorsan csökkent a különbség. Morkov és Grivko nem adta fel, tartották magukat a meredek dombokon, a dán még két hegyi hajrával bebiztosította a pöttyös trikóját, hét kilométerrel a cél előtt azonban őket is megfogták.

A Radioshack állt az élre, Cancellarát védve. Chavanel azonban öt és fél kilométernél támadott, hét másodperc választotta csak el a sárga trikótól, mindent egy lapra tett fel. 12 másodpercre is elment, de hiába hajtott kegyetlen tempót, 450 méterre a cél előtt megfogták.

A hajrát Peter Sagan könnyedén nyerte, Boasson Hagent és Velitset lehagyva az emelkedőn. Cancellara ezúttal kétségbeesetten küzdött, hogy Saganon maradjon. Az első hasonló profilú szakaszgyőzelme után a Tourminator becenevet is megkapó szlovák hihetetlen szezont produkál: a Touron ez volt a második győzelme, de 13 versenyt már azelőtt is nyert. A győzelmével a pontversenyben is növelte előnyét Cavendishsel szemben.

A szerdai negyedik szakasz nagyobbik része a tengerparton halad, ugyan sík a terep, de a befújó oldalszél szétszórhatja a mezőnyt. Ha egyben marad, a tömegbefutóban ismét Cavendish csatázhat Greipelékkel a győzelemért.

Eredmények:

3. szakasz, Orchies-Boulogne-sur-Mer, 197 km
1. Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale
2. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling
3. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quickstep
4. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan
5. Michael Albasini (Swi) Orica GreenEdge
6. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
7. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale
8. Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi
9. Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team
10. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale


Összetett (sárga trikó):
1. Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan    14:45:30
2. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling     0:00:07     
3. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma          
4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team     0:00:10     
5. Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling     0:00:11        
6. Gyenisz Mencsov (Rus) Katyusa 0:00:13
7. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team  
8. Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale     0:00:18        
9. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Sharp          
10. Andreas Klöden (Ger) Radioshack Nissan   0:00:19

Pontverseny (zöld trikó):
1. Peter Sagan 117 pont
2. Fabian Cancellara 74 pont
3.  Mark Cavendish 73 pont

Hegyi pontverseny (pöttyös trikó):
1. Michael Morkov 9 pont
2. Ivan Basso 2 pont
3. Perez Urtasun 1 pont