Rollandé a királyetap, Froome félelmetes

2012.07.12. 16:37

A Tour de France 11. szakasza az eddigi legnehezebb volt, Pierre Rolland szökésből nyert a két kétezres csúcsot is magába foglaló etapon. A sárga trikós Wigginsen közvetlen ellenfelei nem tudtak hozni egy másodpercet sem. Az utolsó pár kilométerre ő is elfáradt, az összetett harmadik helyén álló segítője, Froome viszont hihetetlen erőket mozgósított. Rászóltak, hogy várja meg csapatkapitányát.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Heten haladnak az élen, Horner, Rolland, Martin, Ten Dam, Kirijenka, Kiserlovski, Sorensen és a Velits, 2.15 az előnyük a sárga trikóssal szemben.

  • A 2067 méteres emelkedő után néhány száz métert ismét ereszkedik a mezőny, majd az 1638 méter magas Col du Mollard következik. Lefelé így fest az út.

  • Rolland és Kessiakoff vezet, Wigginsék csoportja 2 perc 13 másodperce jön mögöttük.

  • Már a Croix tetején is egymásnak feszültek, nemcsak képletesen, majd a lejtmenetben is piszkálták egymást, Rolland próbálta rávenni a svédet, hogy menjen előre vezetni.

  • Kessiakoff és Rolland harcolt az élen a hegyért, végül a francia ért fel előbb, így övé lett a különdíj. A francia versenyzőről, újságíróról és Tour de France-alapítóról elnevezett Henri Desgrange-díjat az kapja meg, aki elsőként ér fel a Col de la Croix-ra, az idei Tour legmagasabb pontjára az Alpokban. A Pireneusokban a Tourmaletért jár majd különdíj.

  • Hiába fejlesztettek már ki mindenféle hőszigetelő és izzadságelvezető ruhaanyagot a kerékpárosok még mindig újságpapírt gyömöszölnek be a felsőjük alá, hogy a lejtmenetben ne fázzanak meg.

  • A sárga trikós mellett még három csapattársa is ott van. Porte, Froome és Rogers segíti, a BMC-ből vannak ketten (Evans és Van Garderen), a többiek magányosan tekernek mellettük.

  • Nem sikerült a támadása, utolérte a Sky négy kilométerrel a Croix csúcsa előtt. 13-an vannak a sárga  trikós csoportjában. A versenyben egy nyolcfős csoport halad az élen három perc előnnyel, Rolland vezetésével.

  • Schleck azt nyilatkozta tegnap, hogy már elérhetetlen számára a dobogó, mert a hatodik szakaszon bukás miatt másfél percet veszített, és az időfutamon is kapott négy percet Wigginstől. Megjegyezte, amúgy sem ideális neki az idei Tour, mert csak két igazi hegyi szakaszt rendeznek. Ez lett volna az egyik, úgy látszik, ez is sok volt neki.

  • Két csapattársa Van Garderen és Moinard is próbál tempót diktálni neki, a Sky nem váltott ritmust, egyenletes tempóval üldözik. 10-15 másodpercre vannak Evansék mögöttük.

  • Az összetettben második Cadel Evans támadást indított a sárga trikós ellen, jó ütemben ment el. A Sky-nak nem sikerült egyből lereagálnia az akciót, az ausztrál tizenöt másodperces előnyre tett szert. A hegy felénél sem járnak még.

  • Horner, Kern, Rolland, Martin, Kadri, Trofimov, Ten Dam, Kirijenka, Sorensen, Kessiakoff, Kisierlovski és Velits maradt az élcsoportban, melynek élén a hegy lába óta Kern diktálja a tempót.

  • Az Europcar bringása Pierre Rolland tavaly nagyot ment a Touron, elsődleges feladata Voeckler segítése volt, de a legjobbak tempóját is tudta tartani a hegyen, aztán az Alpe d'Huez-i szakaszt meg is nyerte. A szökéssel, ha maradna a 4:14-es előnye a főmezőny előtt a kilencedik helyre jönne fel összetettben.

  • Visszacsúsztak az első csoportból.

  • A Tour de France-on sem csak a dicsőségért hajtanak. A legjobbak komoly pénzdíjakat vehetnek fel.

    Minden egyes szakaszgyőzelemért 8000 euró jár. A megkülönböztető trikók viseléséért is külön fizetnek, a sárga trikóért naponta 350 eurót, a zöldért, a pöttyösért és fehérért 300-300-at adnak. A végső győzelmet megszerző sárga trikós 450 ezer eurót kap. A pontversenyt és a hegyi trikót nyerő versenyző 25-25 ezer eurót, a fehér trikós 20 ezret kap. A csapatverseny győztese 50 ezer eurót vihet haza, míg a legagresszívabb kerékpáros 20 ezret tehet el.

    Kis túlzással azt is lehet mondani, hogy aki célba ér, az már nyert, mert a 160. is kap 400 eurót. Általában nem sokkal többen fejezik be a háromhetes versenyt.

    A részhajrákért is jár pénz, 1500-1000-500 eurót kap az első három, a hegyi hajrák a nehézségüktől függően fizetnek. Ha valaki kiemelt kategórijáú hegyet nyer 800 eurót kap, utána kategóriánként csökken a pénz, 650, 500, 300, 200 euró a díj. Két hegyen különdíja, 5-5 ezer eurót is osztanak, a verseny alapító Henri Desgrange-ról elnevezett díjért 5 a Croix de Fer-hez kell először felérni, a Jacques Goddet-díjat pedig a Tourmalet csúcsán először áthaladó kerékpáros kapja.

  • A hegycsúcsra vezető út középső szakasza a legmeredekebb, a 11. és 14. kilométer között 9-10 százalékos a meredeksége, de a 16. és 17. kilométer is egy 9 százalékos rész következik.

  • A Rabobankból Mark Renshaw is feladta a 99. Tour de France-ot.

  • Tizennyolcan maradtak az élen, miután Scarponi, Marzano, Moinard és Vinokourov leszakadtak. A sárga trikós továbbra is három perces távolságban az élen lévőktől.

  • A főmezőnyt 80 kilométer óta a Sky vezette. Boasson Hagen eddig bírta, lemaradt.

    tag-reuters (2)
    Fotó: Bogdan Cristel
  • A szlovák Sagan maradt a legjobb sprinter, senki sem volt rá veszélyes a szökevények közül. A többi sprinter is megtartotta a pozícióját.

    A pontverseny állása:

    1. Peter Sagan        232 pont
    2. Matthew Goss     205      
    3. André Greipel     172      
    4. Mark Cavendish    129      
    5. Alessandro Petacchi     109

  • Kessiakoff, Velits, Kirijenka volt az első három.

  • Az élmezőny elkezdte a következő kiemelt hegyet. A 2067 méter magas Col de la Croix de Fer a Tourmalet mögött az idei Tour de France második legmagasabb csúcsa. A 22.4 km hosszú emelkedő átlagban 6,9 százalékos meredekségű, még a Madeleine-nél is keményebbnek ígérkezik.

  • Leipheimer és Vinokurov harminc másodperces hátrányt igyekszik ledolgozni az élcsoporttal szemben, amit lejtmenetben szedtek össze. Az élen haladók közül Scarponi áll a legjobban, hét perces hátránya van.

  • A sárga trikós Bradley Wigginst már többen kóstolgatták, hogy biztosan doppingal éri el a jó eredményeit, a versenyző kifakadt. "Nem egy szar biciklis vagyok, aki a semmiből jött, a pályán háromszoros olimpiai bajnok voltam. Az embereknek fel kéne fogniuk, hogy milyen nagy erőre van szükség üldözéses versenyt nyerni."+

    tag-reuters (1)
    Fotó: Stephane Mahe / Reuters

    Wiggins háromhetes körversenyen is bizonyított már, volt Tour 4. és Vuelta Espagna 3. is.

  • A Madeleine-re az elsők között felérő Velits és Kessiakoff lefelé száguldva 25 másodperces előnyre tettek szert, de mögüttük érkező Valverde-csoport megfogta őket a síkon. A sárga trikós hátránya három perc az élen haladókkal szemben.

  • A Rabobank bringása, Kruiswijk bukott a hegyről lefelé jövet. Szerencsére nincs komoly baja, vissza tudott ülni a kerékpárjára.

    A Vacansoleil csapatából közben Gustav Larsson feladta a versenyt.

  • Vannak kerékpárosok, akik sokat kockáztatva, jó technikával a lejtőkön is el tudnak menni a többiektől. A negyedik helyen álló Nibali különösen tehetséges ebben. A versenyből kiszálló Cancellara is jól tudott száguldani lefelé, de korábban az olasz Savoldelli és a francia Laurent Jalabert is megverte így a többieket.

  • A pontversenyben vezető és a már három szakaszt nyerő Sagan próbálja utolérni a szökevényeket, hogy a részhajrában majd pontokat szerezzen. Csapattársa Oss is követi. Két és fél percet kellene ledolgozniuk 15 kilométer alatt.