A meghurcolt Armstrong is jó pénzt hoz

2012.10.03. 14:00

Lance Armstrong nem hajlandó beletörődni abba, hogy doppingolása miatt egy életre eltiltották mindenfajta sporttevékenységtől. Olyan versenyeket választ, ahol nem szankcionálhatják. A hétvégén a Coronaro-szigeten nyert a SuperFrog triatlonversenyen. Százak csak miatta indultak el. A rendezők jól járnak vele.

Armstrongnak elege lett a doppingvádakból, és lemondott arról, hogy védekezzen, ez beismerő vallomást jelentett, így megfosztották 1998 és 2005 között szerzett címeitől, és eltiltották a sportolástól. Az egykori profi kerékpáros visszavonulása után hegyikerékpáros, triatlon- és maratonifutó-versenyeken indult. A nizzai triatlonversenyről és a chicagói maratoniról kitiltották, de kisebb, amerikai versenyeken mégis indulhatott.

Eltiltása óta már maratonit nyert, második lett egy 100 kilométeres hegyikerékpár-versenyen és most triatlonban is győzött. Jellemzően olyan versenyeken indulhat, amelyek nem tartoznak egyik sportszövetség hivatalos felügyelete alá sem.

A hétvégén egy marylandi triatlonfutamon fog rajthoz állni. A verseny szervezői lemondtak az Amerikai Triatlon Szövetség (USAT) licencéről, de döntésük kifizetődött. Armstrong marketingértékét nem csökkentette a doppingbotrány, még mindig Amerika hőse, akiért ezrek mozdulnak meg. Mióta bejelentette, hogy indul Marylandben, özönleni kezdtek a nevezések a versenyre. A coronarói versenyt is licenc nélkül rendezték, ott kétszázan csak Armstrong kedvéért indultak, fejenként 275 dolláros nevezési díjat fizetve.

A példa ragadós lehet, a versenyszervezők lemondanak a licencekről, hogy Armstrongot favorizálva nagyobb bevételre tegyenek szert, míg ő újabb győzelmeket zsebelhet be, fenntarva imázsát, és nem mellesleg rákellenes alapítványa is több pénzt kalapozhat össze. A triatlon az USA-ban sem kerül túl gyakran a képernyőkre, de amint az ESPN, az egyik legnagyobb sportcsatorna megtudta, hogy Armstrong indul a SuperFrogon, azonnal tárgyalni kezdett a közvetítésről.

Az USAT nyilvánvalóvá tette, büntetni fogja azokat a licences versenyeket, amelyek engedik rajthoz állni Armstrongot, akár korosztályos versenyzőként, akár profiként. Pikánssá teheti a helyzetet , hogy az eltiltott sportoló nemcsak versenyez, de számos kisebb verseny szponzoraként is jelen van a sportágban.

A legnagyobb versenyek, mint a Hawaii Ironman, persze nem fognak lemondani státuszukról, annyit még Armstrong sem ér, de a Washington Street Journal szerint megérzik távolmaradását, sorra mondják vissza a szállodai szobafoglalásokat azok, akik csak Armstrong miatt utaztak volna Hawaiira.