Már betámadták Wigginst a Girón

2013.05.06. 18:43

Nem tudta megvédeni a rózsaszínű trikót Salvatore Puccio, a Giro d' Italia harmadik szakaszát, Luca Paolini nyerte szökésből, és az összetettben is az élre állt. Az utolsó lejtőn egymást érték a bukások, a 2011-es győztes Michele Scarponi is nagy hátrányt kapott emiatt.

A 222 kilométeres Sorrento és Marina di Ascea közötti etap vonalvezetése a klasszikus egynaposokét idézte, így várható volt, hogy a sprinterek nem lesznek olyan helyzetben a dombos szakasz végén, hogy a győzelemért hajrázzanak.

Az idén újra bevezetett időjóváírások azonban az összetett győzelemre pályázó versenyzőket is megmozgatták. A csapatidőfutamban a címvédő Ryder Hesjedal 25 másodpercet kapott Bradley Wigginséktől, és ezt a különbséget próbálta már most ledolgozni. A kanadai 25 kilométerre a céltól támadta be a megfogyatkozó mezőnyt, de tíz másodpercnél többre nem tudott ellépni. Vincenzo Nibali előre vezényelte a csapatát, így az asztanások felvitték Hesjedalra az élcsoportot. Ezt a tempót már nem bírta el a rózsaszín trikós Puccio és leszakadt.

A Stella di Catona tetejére érve Hesjedal újra próbálkozott, Agnoli és Luca Paolini csatlakozott hozzá. A lejtőn ismét összejött nekik tíz másodperc, de a Blanco csapat felvezetésével gyorsan fogyott az előnyből. A kanyargós lejtőn azonban Paolini robbantott és otthagyta társait, nagyon jó ütemben tekert, 15-20 másodpercre is elment. Lefelé sokan kockáztattak, több bringás kisodródott az éles kanyarokban , az egyiknél Michele Scarponi is nagyot esett egy hirtelen fékezés után. Az összetettben a dobogóra pályázó versenyző sokat vesztett itt, tönkre ment kerékpárja helyett nem kapott gyorsan másikat, mert messze volt a kísérő kocsija. Végül csapattársa adta át bringáját, de a főmezőny már messze volt tőle, egy percet kapott a győztestől.

Paolini a célig kitartott, 16 másodperccel verte a mezőnyt, a kérdés már csak az volt, hogy a top10-es versenyzők közül ki tud szerezni bónuszmásodperceket a hajrában. Másodikként végül Cadel Evans sprintelt, míg Hesjedal csípte meg a harmadik helyet. 12 illetve 8 másodpercet hoztak ezzel Bradley Wigginsen. Paolini a szakaszgyőzelemért járó 20 másodperces bónusszal az összetettben is átvette a vezetést, 16 másodperccel előzi meg Wigginst és Uran Urant.

Kedden az idei Giro második leghosszabb szakasza következik. A 246 kilométeres 907 méter magasan is átvezető etapon ismét támadások várhatók, a cél előtt nem sokkal 12 kilométer hosszú emelkedő vár a mezőnyre, és a célhoz is meredek út vezet. Nibali és Evans is megpróbálkozhat itt egy támadással, hogy hozzanak néhány másodpercet Wigginsen.

Eredmények:

3, szakasz, Sorrento-Marina di Ascea 222km
1. Luca Paolini (Katyusa)   5:43:50      
2. Cadel Evans (BMC)    + 16 másodperc     
3. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)           
4. Mauro Santambrogio (Vini Fantini-Selle Italia)           
5. Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi)         

Összetett (rózsaszín trikó):
1. Luca Paolini (Katyusa)   9:04:32      
2. Bradley Wiggins (Sky)    + 17 másodperc     
3. Rigoberto Uran Uran (Sky)            
4. Benat Intxausti (Movistar)     + 26 mp.     
5. Vincenzo Nibali  (Asztana) + 31 mp     
6. Valerio Agnoli (Asztana)           
7. Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp)    + 34 mp.