Legyőzi-e Wiggins a pókerarcú olaszt?

2013.05.04. 08:12

Szombaton Nápolyban rajtol el a 96. Giro d' Italia. A háromhetes kerékpáros körverseny favoritja a tavalyi Tour de France-győztes Bradley Wiggins, akinek legnagyobb kihívója a hazai pályán versenyző olasz Vincenzo Nibali lehet.

A címvédő csak epizodista lehet

Bradley Wiggins tavaly bekerékpározott a halhatatlanok közé, amikor magától értetődő fölénnyel első britként nyerte meg a Tour de France-t. Idén a Girón teheti meg ugyanezt: az olasz körversenyen sem győzött még soha brit kerékpáros, de ha Wiggins hozza a formáját,  új fejezetet nyithat a háromhetes sorozat történetében, és a zárószakaszon is viselheti a pápa által is megáldott rózsaszín trikót.

Az ikonikus barkójától is megváló brit ugyan a londoni olimpia időfutam versenye óta nem nyert semmit, de az egyik felvezető többnaposon, a Giro del Trentinón már jó formában volt, és csak géphibája akadályozta meg abban, hogy harcban legyen Vincenzo Nibalival az első helyért. Ahogy az a verseny, a Giro is kettejük párharcáról szólhat.

Az olasz már tavaly is az egyetlen komolyan vehető kihívónak tűnt a Touron, a Wiggins–Froome-tandem mögött a harmadik helyen végzett, és nemcsak beszélt arról, hogy próbálkozni fog, de támadott is. Hiába, az időfutamokon nem tudta tartani a britek tempóját. Wiggins most is ebben bízhat. Ebben a szakágban mindenkinél jobb, és az időfutamokon szerzett előnyökkel is elérheti célját. Nibali szerint minden azon múlik, hogy sikerül-e három hétig formában maradnia, ha ez összejön, a hegyi szakaszokon gyűjthet elég előnyt ahhoz, hogy beleférjen egy gyengébb időfutam.

Wiggins szerint a Giro végkimenetele a verseny nehézsége miatt sokkal kevésbé megjósolható, mint a Touré, de látja, hogy csak az időfutamokban ő sem bízhat, és azért sem túl nyugodt, mert Nibali pókerarccal képes tekerni a legnehezebb emelkedőkön, amik neki nem fekszenek igazán. De ígéri, mindig megpróbál ott lógni az olasz nyakán, bármivel is próbálkozik, mert húsz másodpercnél nagyobb időhátrány már végzetes is lehet.

A Giro tavaly Ryder Hesjedal és Joaquim Rodriguez párharcáról szólt, a két állhatatos versenyző közül csak a meglepetésgyőztes kanadai indul, de valószínűleg most csak a második vagy a harmadik hely elérhető számára. Hesjedal nem mutatott túl sokat a szezonban, a Liege-Bastonge-Liege-en csapattársa, Daniel Martin sikeréért dolgozott remekül, de állítja, jobb állapotban van, mint tavaly ilyenkor. Hogy formáját élesítse, a Romandiai Körversenyt is feladta négy szakasz után. Tavaly bejött neki ez a módszer, idén azonban egy nagyon fegyelmezett Sky csapattal is szembe kell néznie.

Sokakat meglepett, hogy a 2011-es Tour-győztes Cadel Evans idén duplázik, az olasz és a francia háromhetest is bevállalja, bár tudja, megvan a kockázata annak, hogy egyiken sem tud igazán nagyot alakítani. Ha jó állapotban van, és nemcsak edzésnek fogja fel a versenyt, végig ott lehet az élen, akár még a dobogót is elérheti, de az ausztrál az a versenyző, aki mindig látványosan megzuhan valamelyik szakaszon.  Mellette azonban még egy ütőkártyája van a BMC-nek, Taylor Phinney tavaly az első szakaszon megnyert rózsaszín trikót védte még három napig, idén is érhet el szakaszgyőzelmet.

Evans mellett a szintén rutinos Samuel Sanchez is mozgathatja a mezőnyt. „Szakaszgyőzelmeim és dobogóim is vannak a Vueltáról és a Tourról, de most be szeretnék lépni abba a klubba, ahol mind a három grand touron nyerni kell“ – mondta a spanyol, aki nyolc év után indul újra a Girón. Egy-egy szakasz össze is jöhet neki, a hegyeken valószínűleg be fog vállalni egy szökést.

Nem lehet leírni az Alberto Contador doppingolása miatt 2011-es Giro-győztessé előlépő Michele Scarponit sem. Az olasz március végén a Katalán Körversenyen Wigginst is megverve harmadik lett. Az időfutam a gyengéje, de bátran szokott támadni az emelkedőkön, az első öt közé simán bejöhet.

Robert Gesink évek óta nagy ígérete a hollandoknak, tavaly meg is nyerte Tour of Californiát, a múlt heti Romandiai Körön ő sem ment igazán jól, de bízik magában, csak a magaslati edzőtábora miatt volt gyenge a teljesítménye. A nagyobb emelkedőkön ő is ott lehet az élcsoportban, és egy jó időfutammal lépéselőnybe is kerülhet Nibaliékkal szemben. A legjobb tízből biztos hiányozni fog egy kétszeres Giro-győztes: Ivan Basso cisztája miatt lépett vissza csütörtökön.

Az útvonal trükkjei

Az elmúlt évek Girói egészen extrémre sikerültek, rengeteg hegyi szakasz volt, alig megtörve egy-két pihenésre is alkalmat adó etappal, és az sem számított különlegesnek, hogy az országúti kerékpárosok földúton tekertek. Idén már kicsit barátságosabb a vonalvezetést, de nehézséget még így is bőven tartogat.

Milyen szakaszok a legérdekesebbek?

A 21 szakaszon 3454,8 kilométert teljesítenek a versenyzők, az összetett szempontjából három időfutam és öt hegyi szakasz lehet döntő.

  • A második etap 17,8 kilométeres csapatidőfutamán nagy különbségek nem várhatók.
  • A 8. szakasz hosszú egyéni időfutamán viszont már sok múlhat. Az 55 kilométeres távnak úgy a felén lehet igazán döngetni, mert sok kanyart és emelkedőt tartalmaz, majd az utolsó négy kilométeren 13-14 százalékos emelkedőket is meg kell mászni, így a tisztán időfutam specialisták nem biztos, hogy elöl végeznek.
  • A 18. szakaszon nagyon taktikázni sem kell, a 20 kilométert végig felfelé kell nyomni.

A Twitter-szakasz

A Giro a közösségi médiában is erősebben próbál jelen lenni, ezért a szervezők azt találták ki, hogy a május 14-ei, 10. szakasz hegyi befutójának utolsó két kilométerén Twitter-üzeneteket festenek fel az aszfaltra, természetesen rózsaszínnel. Az üzeneteket  április 1-ig lehetett beküldeni #montasiostage hashtaggel.
  • Az első kemény hegyi szakaszig a Giro feléig várni kell, az igazi verseny is 10. etapon kezdődik, két 1500 méter feletti csúccsal és hegyi befutóval.
  • A következő, mezőnyt rostáló etap 14. lesz, Sestriere-ben 2000 méter fölé mennek a bringások, és a következő hegyen a cél sincs sokkal alacsonyabban.
  • Másnap még inkább durvul a terep, a Tourokról ismerős Telegraphe és Galibier csúcsokra megy a mezőny, utóbbi a cél is lesz, 2642 méter magasan.

A verseny drámáját azonban az utolsó időfutam utáni két szakaszon írhatják meg.

  • A 19. szakaszon nem volna meglepő, ha hófalak között kerekeznének a versenyzők, három kétezres csúcs között megmásszák a 2758 méter magas Passo Dello Stelviót is.
  • A 20. szakaszra is jut majd szenvedés öt kategorizált emelkedő formájában, a 2304 méteres laveredói csúcs felé mászva a verseny is eldőlhet.

A 96. Giro d' Italia programja

május 4., 1. szakasz, Nápoy 130 km
május 5., 2. szakasz, Iscia-Forioa 17,4 km, csapatidőfutam
május 6., 3. szakasz, Sorrento-Marina di Ascea 222 km
május 7., 4. szakasz, Policastro-Serra San Bruno 246 km
május 8., 5. szakasz, Cosenza-Matera, 203 km
május 9., 6. szakasz, Mola di Bari-Margherita di Savoia, 169 km
május 10., 7. szakasz, San Salvo-Pescara 177 km
május 11., 8. szakasz, Gabicce Mare-Saltara 54,8 km egyéni időfutam
május 12., 9. szakasz, Sansepolcro-Firenze 170 km
május 13., pihenő nap
május 14., 10. szakasz, Cordenons-Montasio 167 km
május 15., 11. szakasz, Tarvisio-Vajont (Erto e Casso) 182 km
május 16., 12. szakasz, Longarone-Treviso 134 km
május 17., 13. szakasz, Busseto-Cherasco 254 km
május 18., 14. szakasz, Cervere-Bardonecchia 168 km
május 19., 15. szakasz, Cesana Torinese-Col du Galibier 149 km
május 20., pihenő nap
május 21., 16. szakasz, Valloire-Ivrea 238 km
május 22., 17. szakasz, Caravaggio-Vicenza 214 km
május 23., 18. szakasz, Mori-Polsa 20,6 km hegyi egyéni időfutam
május 24., 19. szakasz, Ponte di Legno-Val Martello 139 km
május 25., 20. szakasz, Silandro-Tre Cime di Lavaredo 203 km
május 26., 21. szakasz, Riese Pio X-Brescia 197 km

Időbónusszal kiegyensúlyozott lehet a verseny

A 2013-as kiírás hozott néhány újítást is. A szervezők visszatértek az időbónuszokhoz, a szakaszok első három helyezettje sorrendben 20, 12, 8 másodperces időjóváírásokat kapnak, míg a részhajrákban 5, 3 és 2-t lehet nyerni. Ettől azt remélik, hogy minden szakaszon agresszív küzdelem lesz, és a hegyimenők ezekből a bónuszokból faraghatják le az időfutamokon elszenvedett hátrányaikat, így az utolsó pillanatig nyílt maradhat az összetett.

A számításba azért könnyen hiba csúszhat, Wiggins a hegyeken is szerezhet helyezéseket. Az is új elem, hogy ezúttal nem időfutammal zárul a Giro, és tíz év után először nem prológgal, hanem mezőnyversennyel kezdődik az olasz körverseny.

Ki állítja meg Cavendisht?

A sprinterek közül Mark Cavendish válhat főszereplővé, a brit kerékpáros eddig tíz szakaszt nyert a Girón, és minden esélye megvan rá, hogy idén is három-négy etapon győzzön, és megszerezze a ponttrikót. Az Omega az összetettre nem is megy rá, a szezonban már hat győzelemnél járó Cavendish köré építették a csapatot. A sprinter éppen azért hagyta el a Sky csapatát, mert a Touron Wiggns és Fromme érdekei miatt nem dolgoztak neki eléggé a csapattársai. Most ilyen problémája nem lesz, nem okolhatja társait, ha nem jönnek össze neki az etapsikerek.

Legnagyobb ellenfele egykori csapattársa, Matthew Goss lehet, aki az Orica GreenEdge első számú sprintere. A ponttrikó sorsába a tavalyi Vuelta d' Espanán ellenállhatatlan, öt szakaszt nyerő John Degenkolb is beleszólhat, de a hazai pályán szereplő olasz sprinterek is elvihetnek egy-egy szakaszt, Fillippo Pozzato, Francesco Chicchi vagy Daniel Bennatti emelheti magasba a kezét a célvonalon.

A kínai Szökésgyilkos

A Girón 23 csapat 207 versenyzője indul, akik 54 nemzetet képviselnek. Először lesz a mezőnyben görög és kínai bringás, Joannisz Tamuridisz és Ji Cseng (Ji Cheng) A kínai már nem teljesen ismeretlen Olaszországban, kétszer is indult már a Milano-San Remón. Szülőhelyén nem ideálisak a körülmények a kerékpározáshoz, így karrierje kezdetén szobabiciklin edzett. Később pályaversenyző lett, majd amikor a Shimano csapat kínai versenyzőt keresett európai csapatába, egyből jelentkezett. Állítja, amellett, hogy beszél angolul, az is mellette szólt, hogy remek szakács, specialitására, a coca-colás csirkeszárnyakra mindenki esküszik. Főszerepet valószínűleg most sem kap majd, az ő feladata az, hogy vezesse a mezőnyt és fogja a szelet. A 2012-es Vuelta d’ Espanán öt győzelemhez segítette John Degenkolbot. Cseng olyannyira komolyan veszi a feladatát, hogy minden támadást szerel, ezért el is nevezték Szökésgyilkosnak.