Női verseny és pódiumfiúk is lesznek a Tour de France utolsó napján

2014.04.30. 20:14

Párizsban megtartották a a 2014-es Tour de France utolsó napjára meghirdetett női verseny, a La Course by Le Tour de France prezentációját. A hölgyekre 90km, azaz 13 kör vár a Tour fináléját is jelentő párizsi körpályán. A befutó a férfiak versenyéhez hasonlóan a Champs-Élysées-n lesz, néhány órával a nagy mezőny érkezése előtt. A velo.hu cikke.

A verseny során az első 11 körben részhajrákat hirdetnek, melyek alapján pontversenyt is számolnak. Emellett díjazzák a legjobb 25 éven aluli versenyzőt is. A verseny győztese 22 500 eurót vihet haza, ami megegyezik azzal, amennyit a Tour de France szakaszgyőztese keres egy sikerrel.

Az esemény alkalmával a zsűrit teljes mértékben női versenybírók adják majd, míg az útvonal biztosításában női rendőrök vesznek részt. A díjátadón a pódiumlányokat erre az alkalomra férfiak váltják.

A 100 fős mezőny küzdelméről a Tour de France-t is közvetítő televíziós stáb készíti a felvételeket és a tervek szerint 12 nagy televíziós társaságon keresztül összesen 104 országban láthatják élőben a viadalt.

Az esemény nagykövete Marianne Vos, aki a prezentáción hosszasan méltatta az ASO kezdeményezését. „Ez egy történelmi pillanat. Az ASO felismerte a női kerékpársport népszerűsítésének szükségességét. Szükségünk van egy színpadra, ahol a nagyközönség előtt megmutathatjuk magunkat. Ők ezt biztosítják számunkra." – fogalmazott a női szakág jelenlegi legnagyobb alakja.