Kittel duplázott, verhetetlen eddig a Girón

2014.05.11. 17:51

A német Marcel Kittel máris duplázott a Giro d' Italián, a harmadik szakaszon megnyerte a dublini sprintbefutót. A velo.hu cikke.

A 2014-es Giro d'Italia harmadik, egyben utolsó Írországi szakaszát rendezték, Armagh és Dublin között 187 km-es távon és szinte teljesen sík terepen, csak két negyedik kategóriás emelkedővel. Ahogy az előző két napban, az eső ismét nem kímélte a mezőnyt, a bringások egész nap estek-keltek a csúszós utakon, szerencsére komoly sérülést senki nem szenvedett.

Az ír fővárosba érve, ahogyan a három nap során végig, a rossz idő ellenére óriási szurkolótömeg várta a mezőnyhajrával végződő finálét. A sprint felvezetését a Cannondale és a Giant-Shimano vállalta az utolsó kilométereken. A célegyenes előtti utolsó sikánon a norvég BoassonHagen vezette át a mezőnyt. A hajrában aztán a 26. születésnapját ünneplő német Marcel Kittelnél megint nem volt gyorsabb, így két napon belül második szakaszsikerét ünnepelhette. Második helyen a brit Ben Swift (Team Sky), harmadikon az olasz Elia Viviani (Cannondale) végzett. Az összetett élén nem történt változás, az ausztrál Matthews (Orica-Greenedge) maradt a rószaszín trikóban a végső győzelemre esélyes versenyzők közül nem kapott senki időhátrányt.

A nap szökését Yonder Godoy (Androni), Maarten Tjallingii (Belkin), Miguel Angel Rubiano Chavez (Colombia), Gert Dockx (Lotto Belisol) és Giorgio Cecchinel (Neri Sottoli - Yellow Fluo) alkották, akik rögtön a szakasz elején megszöktek. A szökevények legnagyobb előnye 6 perc volt, de a rózsaszín trikós csapata és a Giant-Shimano könnyedén kontrollálta a versenyt, és 7 km-re a céltól megfogta a mezőny szökést. A szombatot is egész nap szökésben töltő és a kék trikót viselő Tjallingii most is begyűjtötte a hegyi hajrá pontokat, így tovább növelte előnyét a hegyi összetettben. A holland kerékpáros két nap alatt közel 400 km-t tett meg szökésben.

A két legnagyobb létszámú bukás 60 és 30 km-rel a vége előtt történt, ahol a rózsaszín trikós Matthews (Orica-Greenedge) és az Asztana kapitánya, Scarponi is lefeküdt, de hamarosan mindenki vissza tudott zárkózni a főmezőnyhöz. Az utolsó kilométereken a hazaiak kedvence, Nicholas Roche defektet kapott, de gyors kerékcsere után ő sem került időhátrányba.

Hétfőn pihenőnap következik a versenyen, amikor a csapatok Olaszországba utaznak, hogy a Giro igazi otthonában folytatódjon a június 1-ig tartó viadal.

Képeket a Giro szakaszairól itt talál: http://www.velo.hu/2014/giro-d-italia-uci-worldtour/galeriak.html

Giro d' Italia, 3. szakasz:

1. Marcel Kittel (Németország) Team Giant-Shimano

2. Ben Swift (Anglia) Team Sky

3. Elia Viviani (Olaszország) Cannondale

4. Davide Appollonio (Olaszország) AG2R La Mondiale

5. Nacer Bouhanni (Franciaország) FDJ.fr

6. Edvald Boasson Hagen (Norvégia) Team Sky

7. Roberto Ferrari (Olaszország) Lampre-Merida

8. Edwin Avila (Kolumbia) Colombia

9. Giacomo Nizzolo (Olaszország) Trek Factory Racing

10. Tyler Farrar (USA) Garmin Sharp