Bonifác
10 °C
16 °C

Győzelmet ért a hősies, egy másodpercen múló szökés

2016.07.01. 18:51

A Tour de Hongrie harmadik szakaszának végén egy hosszú szökés után a litván Gediminas Kaupas szerezte meg a győzelmet, de csak métereken múlt a siker: a szökevényeket üldöző boly a célegyenesben majdnem utolérte Kaupast és társát.

Péntek reggel a Tour de Hongrie karavánja autókkal (buszokkal, motorokkal) utazott át Siófokról Ceglédre. A harmadik szakasz rajtja után még Cegléden tett meg egy kört a mezőny, és a város díjáért kiírt gyorsasági részhajrát a siófoki szakaszgyőztes, a marokkói Galdoune húzta be.

Lovassy Krisztián pedig megmutatta, hoy a tegnapi bukás után jól volt a keze: az első ígéretes szökési kísérletnek ő is részese volt. A szakasz elején egymást érték a támadások. Még olyan is előfordult, amit ritkán látni: a sárga trikós észt Raim is szökni próbált. Nem volt a bringásoknak könnyű dolguk, hiszen szélcsendben, 32 fokos hőségben 186 kilométert kellett megtenniük a végeláthatatlan Alföldön. A litván Kaupas, a magyar Popovics Gergely, a német Leppert a nagy hőségben is a szökés mellett döntött, és az összetettben veszélytelennek ítélt triót végül útjára engedte a mezőny.

Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport.hu

A szökevények előnye egy idő után meghaladta a három percet, majd ötven másodpercre csökkent, hogy aztán néhány helycsere – a horvát Maltar egyedül felzárkózott, Popovics és Leppert viszont leszakadt – is történjen. A Kaupas, Maltar duó aztán újra hizlalni kezdte az előnyt, az utolsó húsz kilométeren már öt percnél is többre. A mezőny nem várt tovább, félelmetes tempóval kezdett az üldözésbe.

A duó végül kicentizte a győzelmet: a jól hajrázó Kaupas néhány méteres előnnyel nyert, de a célfotó alapján még Maltar is beért a mezőny előtt, a harmadik helyet Galdoune szerezte meg, míg a sárga trikós Reim ötödik lett, így biztosan őrzi az összetettben első helyét. A legjobb magyar ezen a napon a debreceni Kovács Máté lett, aki az előkelő 11. helyet szerezte meg a sprintben.

„Előzetesen az volt a tervünk, hogy belekerüljünk a nap szökésébe, ami végül nekem sikerült – kezdte mondandóját a szakaszgyőztes Gediminas Kaupas. – Bíztam benne, hogy egy nagyobb létszámú csoport alakulhat ki, végül azonban csak hárman keveredtünk az élre. Nem gondoltam volna, hogy lehet esélyünk, különösen azt követően, hogy féltávnál egy perc alá csökkent a különbség. Ezután viszont a mezőny hátul váratlanul megtorpant, később Bruno Maltar csatlakozott hozzánk, aki nagyon erős versenyző, de az utolsó kilométerekhez közeledve sikerült vele továbbmennem. Ekkor arra gondoltam, hogy ha célba is érnénk a mezőny előtt, a sprintben akkor sem tudnám Brunót megelőzni."

Interjú Novák Károly paraolimpikonnal

„Tulajdonképpen nagyon nagy sikerként élem meg a mai napot, mivel az volt a célunk, hogy a csapatunkból valaki bekerüljön a szökésbe – mondta a befutót követően a szakasz szökésének magyar résztvevője, Popovics Gergely. – Reménykedtünk benne, hogy egy kisebb létszámú csoportot enged el a mezőny, mivel hosszú volt a szakasz, várható volt, hogy el tud majd szakadni egy csoport. Megnyertem egy részhajrát, amire nagyon büszke vagyok, bár nem volt nagy verseny érte, mondhatni épp én kerültem a váltott vezetésben előre. A mai napon a hegyimenőink tudtak egy kicsit pihenni, reméljük, hogy a királyszakaszon jó eredményt érhetnek el.”

Szombaton minden eldőlhet, a Tour de Hongrie mezőnyére a királyetap vár: Karcagról Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre kell feltekerni, a táv 137 kilométer lesz.

Eredmények

3. szakasz, Cegléd–Karcag (186 km):
1. Gediminas Kaupas (litván, Differdange-Losch) 4:22:55
2. Bruno Maltar (horvát, Radenska Ljubljana) 1 mp h.
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) azonos idővel
4. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) a. i.
5. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) a. i.
6. Dex Groen (holland, West-Frisia) a. i.
7. Vaszil Malvinszkij (ukrán, Kolss-BDC) a. i.
8. Alessandro Bresciani (olasz, Delio Gallina Colosio ) a. i.
11. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
14. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) 4 mp h.
16. Mogyorósi Máté (magyar, Szuper Beton) 5 mp h.

Az összetettben:
1. Mihkel Raim (észt, Cycling Academy) 11:09:28
2. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 15 másodperc hátrány
3. Olekszandr Polivoda (ukrán, Kolss-BDC) 18 mp h.
4. Daniel Turek (cseh, Cycling Academy) 24 mp h.
5. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 54 mp h.
6. Rok Korosec (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06 perc hátrány
7. Guy Gabay (izraeli, Cycling Academy) 1:13 p h.
8. Daniel Crista (román, Tusnád Cycling Team) 1:15 p h.
15. Rózsa Balázs (magyar, Szuper Beton) 3:50 p h.
33. Lovassy Krisztián (magyar, Differdange-Losch) 4:07 p h.
37. Filutás Viktor (magyar, Szuper Beton) 4:09 p h.
38. Kovács Máté (magyar, DKSI-Kontent) a. i.
41. Simon Péter (magyar, Epronex) 4:06 p h.
44. Móricz Dániel (magyar, Szuper Beton) 4:10 p h.
45. Bertalan Balázs (magyar, MugenRace) a. i.
48. Holló Botond (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 4:11 p h.
49. Fejes Gábor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.
51. Hartmann József (magyar, MugenRace) a. i.
53. Ruttkay Zoltán (magyar, MugenRace) 4:12 p h.
54. Szeghalmi Bálint (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) a. i.