Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brutális 225 km végén tartott erődemonstrációt a rózsaszín trikós

2018.05.13. 19:53

Simon Yates a Giro d'Italia 9. szakaszán megmutatta, hogy nem véletlenül van rajta a rózsaszín trikó, a Mitchelton-Scott versenyzője nyerte a hegyi befutót, még nagyobb lett az előnye. A címvédő Tom Dumoulin (Sunweb) és a négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome (Sky) sem tudta tartani vele a tempót. 

000 14V7TL

A Giro 9. etapját elég brutális tervezték a szervezők, már maga a 225 kilométer is éppen elég, de ehhez még hozzájött a hegyi terep, három kategorizált emelkedőt tettek a szakaszba. Az utolsón a 2135 méter magas Gran Sasso d'Italiára kellett felkapaszkodni. 

A szakasz profilja nagy csatát ígért, és az utolsó hegyen a favoritok szelekciója is megtörtént. Az Astana egész nap sokat dolgozott, hogy az eddig nem túl szerencsésen versenyző kapitányuknak, Miguel Angel Lópeznek előkészítsék a terepet egy támadásra. López el is indult, de vele ment Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), Thibaut Pinot (FDJ) és Giulio Ciccone (Bardiani) is. 

Később újra együtt volt a favoritok csoportja, de nem sokkal később Froome megtört a Mitchelton-Scott csapat által diktált tempóban, lemaradt riválisaitól az emelkedő végén, végül 1 perc 7 másodpercet kapott a szakaszgyőztestől.

Ciccone újra és újra támadott, de nem tudta szétrázni az öt-hatfős csoportot. A végére aztán ő is elveszítette a legjobbak kerekét, ahogy a hajrában Dumoulin is, 12 másodperces hátránnyal ért célba a tavalyi rózsaszín trikós.

A szakaszért egy ötfős csoport harcolhatott, Yates indította a sprintet, és ki is tudta használni taktikai és fizikai fölényét, elhozta a szakaszt a Pinot elől. Harmadik helyen Yates csapattársa, Esteban Chaves futott be. A Mitchelton-Scott eddig nagyon meggyőzően versenyzik a Girón, szinte minden szakaszon kontrollálják a mezőnyt, három-négy bringásuk folyamatosan ott van az élen a hajrákban, nagyon erősek a hegyeken. Nem véletlenül szereztek kettős győzelmet az Etnán is. Yates sikere majd az időfutamon múlhat, amiben Dumoulin nagyon erős.

Yates összetettben 32 másodperccel vezet Chaves előtt, Dumoulin 36 másodperces hátránnyal a harmadik. Az első öt egy percen belül van, de Froome nehéz helyzetben van, már 2:27 a hátránya.

Eredmények:
9. szakasz, Pesco Sannita-Gran Sasso d'Italia, 225 km (hegyi befutó):
1. Simon Yates (brit, Mitchelton-Scott) 5:54:13 óra
2. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Esteban Chaves (kolumbiai, Mitchelton-Scott) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Yates 37:37:15 óra
2. Chaves 32 mp hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 38 mp h.