Alfréd
5 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

2011 után újra van a csúcskategóriában magyar biciklista

2019.06.27. 10:43

Peák Barnabás a Mitchelton-Scott  csapatától kapott szerződést, így nyolc év után újra van magyar kerékpáros World Tour-csapatban, ami a legmagasabban jegyzett kategória. Peák szerződtetését a Mitchelton jelentette be honlapján.

Peák Barna már tavaly kipróbálhatta magát egy World Tour-csapatban, a szezon végén a Quick-Steppel versenyzett gyakornoki (trainee) szerződéssel. Elég jó teljesítményt nyújtott, top 10-es eredményt is hozott egy kiemelt kategóriájú versenyen. Akkor nem kapott szerződést nagy csapatnál,  a holland SEG Racing Academy-ben folytatta,de remélte, hogy egy év múlva a legmagasabb szinten folytathatja.

A szezonban a 20 éves Peák kiemelkedő eredménye a Tour de Normandie egyik szakaszának megnyerése volt, valamint az utánpótlás Giro d'Italia nyolcadik szakaszán szerzett második helye.

A Mitchelton-Scott a legerősebb csapatok közé tartozik. Tavaly a versenyzőjük, Simon Yates nyerte a Vuelta a Espanát. Peák már a szezon végén bemutakozhat a Mitcheltonban, akkor még úgynevezett gyakornoki szerződésel, majd jövőre már teljes jogú tagja lesz a csapatnak.

Matt White, a csapat sportigazgatój is dicsérte Peákot. "Barnabás all-rounder. Elég masszív bringás, tud sprintelni, időfutamot menni és jól mozog a mezőnyben. A feltörekvő Klasszikus-csoportunkba kerül, ahol a tapasztalt embereinkkel dolgozik majd együtt, hogy támogassák a vezetőinket a sík szakaszokon. Ő a világ egyik legjobb utánpótlás csapatából, a SEG Racing Academyből jött. Tudjuk, hogyan dolgoznak, tudjuk, hogyan fejlesztik a bringásaikat, és izgatottak vagyunk, hogy már velünk van. Mindi gondolkodnunk kell a jövőn is, honnan jönnek az új hullámos bringások, és elég jó fejlődési pályát adunk fejlődő fiatal tehetségeknek. Barnabással nem változik semmi, az a kihívás, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle, miközben támogassuk és építsük a World Tourba való integrációját."

Peák új csapatának nyilatkozva arról beszélt, hogy a Magyarországról induló Giro d'Italián való részvétel az egyik nagy álma. „Elég ambíciózus vagyok, már az első profi szezonmban szeretnék nyerni a csapatomnak. Nagyon jó lenne, ha ez sikerülne, de a tanulásról is szól az első szezon, hogyan működnek a profi versenyek, és hogyan reagál a testem nagyon edzés- és versenyterhelésre."

Utoljára 2011-ben volt magyar versenyző a World Tourban (korábbi nevé Pro Tour), Szeghalmi Bálint a Lampréban tekert egy szezont. Előtte Bodrogi László volt stabil WT-bringás.

A World Tour besorolású klubok a világ legerősebb és legelismertebb versenyeinek állandó résztvevői, a háromhetes körversenyeken és az egynapos klasszikusokon is kötelező indulniuk.

Peák Barnabás a 2016-os világbajnokság junior időfutamán, a katari Dohában
Peák Barnabás a 2016-os világbajnokság junior időfutamán, a katari Dohában
Fotó: Tim de Waele / Getty Images Hungary

Peákon kívül jó esély van rá, hogy még egy magyar lehetőséget kap a World Tourban. A lengyel CCC viheti majd fel első sorába Valter Attilát.