Öt Forma-1-es hely még szabad

2003.11.11. 11:12
Már csak a Jaguarnál, a Jordannél és a Minardinál próbálkozhatnak az egyelőre klubnélküli F1-es pilóták. Baumgartner a Jordan egyik esélyese.
Két héttel a Forma-1-es teszttilalom lejárta és majd' négy hónappal a 2004-es szezon kezdete előtt még öt szabad versenyzői hely van a Forma-1-ben. Hét csapat már korábban bejelentette, kik lesznek a pilótái a 2004-es szezonban, viszont a Jaguarnál még csak egy ülés foglalt, míg a Jordannél és a Minardinál még nem tudják, kik ülnek majd az autóikban a következő idényben.

Jordan: Baumgartner mellé Heidfeld a legesélyesebb

Természetesen a magyar F-1 kedvelőknek az lehet a legfontosabb kérdés, jut-e hely Baumgartner Zsoltnak. A magyar versenyző esélyei jók, hiszen a Jordan szerződést kínált neki, de még nem biztos, hogy a Forma-1 tagja lehet 2004-ben.

A 15 biztos résztvevő
Ferrari: Michael Schumacher, Rubens Barrichello
McLaren: Kimi Raikkönen, David Coulthartd
Williams: Ralf Schumacher, Juan Pablo Montoya
Renault: Fernando Alonso, Jarno Trulli
Sauber: Giancarlo Fisichella, Felipe Massa
Toyota: Olivier Panis, Cristiano da Matta
BAR: Jenson Button, Takuma Sato
Jaguar: Mark Webber, ?
Jordan: ? , ?
Minardi: ? , ?
Eddie Jordan csapattulajdonos ugyanis azokat a versenyzőket igazolná le a legszívesebben, akik a legtöbb szponzori pénzt vinnék a csapathoz. Baumgartner ellenfelei így Nick Heidfeld, Heinz-Harald Frentzen és Vitalij Petrov lehetnek.

Heidfeld mellett az szól, hogy fiatal és tehetséges, Frentzent a tapasztalata miatt szerződtetné Jordan, az orosz pilótát pedig azért, mert rengeteg pénzt vinne a csapathoz.

Ellenben Frentzen mindenképpen fizetést kérne a munkájáért, Petrov pedig annyira tapasztalatlan - eddigi legnagyobb autós sikere az orosz Lada-bajnokság megnyerése - , hogy még túl kockázatos lenne F-1-es versenyen indítani.

Vagyis e két név kiestével a legnagyobb sansza a Saubertől elküldött Nick Heidfeldnek lehet, és reményeink szerint Baumgartnernek.

A Jaguarnál még csak Webber indulása biztos

A Jaguarnál még egy üres autó akad, Mark Webber csapattársa a Justin Wilson, Alex Wurz, Jacques Villeneuve trióból kerülhet ki, de még akár Heidfeld is kiköthet az angol istállónál.

Justin Wilson az idei szezon második felében már vezette a sötétzöld autót, de mivel a versenyeken nem tudott jó eredményeket elérni, valószínű, hogy a McLaren-tesztpilóta Alex Wurz veszi át a helyét. Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy a BAR-tól kirúgott Jacques Villeneuve mindkettejüket megelőzi: a kanadai menedzsere bejelentette, hogy szponzorok után kutat, csak hogy az 1997-es világbajnokot bevásárolja valamelyik csapathoz, és így az F-1-ben tartsa. (A Jaguarnál gyengébb csapathoz semmiképp sem menne Villeneuve.)

A Minardihoz bárki szerződhet

A Minardi két autója még szintén üres, bár a nem rég véget ért szezonban tesztpilóta Gianmaria Bruninak állítólag már csak alá kell írnia a versenyzői szerződését a következő szezonra. Melléje pedig szinte bárki igazolhat, hiszen Paul Stoddart csapatfőnök legfontosabb szempontja, hogy a leendő pilóták minél több pénzt fizessenek a versenyzési lehetőségért.