A Ferrarin múlik a Minardi indulása

2005.02.14. 10:46
A legkisebb F1-es csapat, a Minardi a tavalyi kocsijával kezdené a szezont, de ehhez a kilenc rivális istálló egyhangú beleegyezése szükséges. Nyolc nem is ellenkezik, a Ferrari viszont még nem adta áldását, ezért veszélyben az ausztrál-olasz csapat indulása.
A március első hétvégéjén kezdődő Forma-1-es világbajnokságra tíz istálló nevezett hivatalosan, mégis elképzelhető, hogy az első, ausztrál futamon csak kilenc autói futnak ki pályára.

Az új Minardi csak április végére készül el

A Minardi új, 2005-ös szabályokhoz igazodó autója ugyanis csak a negyedik, San Marinó-i futamra készül el, és addig az istálló a tavalyi gépeivel indulna. A biztonsági előírásokhoz igen, viszont a technikaiakhoz nem alkalmazkodna teljes mértékben a 2004-es gép, ám a gárda a többi csapat külön engedélyével rajthoz állhatna.

A kilenc rivális közül nyolc azonnal bele is egyezett a legkisebb költségvetésű csapat kérésébe, ám a Ferrari még nem mondott igent. Ha pedig nem is teszi, az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) sem engedélyezi az indulást.

A Minardi tulajdonosa, Paul Stoddart ennek ellenére bizakodó: "A Ferrarin kívül minden istálló elfogadja, hogy a tavalyi kocsival induljunk. Ha az olaszok, illetve a nemzetközi szövetség problémát akar kreálni ebből az ügyből, akkor tegye, de mi ott leszünk Melbourne-ben".

A szövetség nem állt a Minardi mellé

Az FIA elnöke, Max Mosley szerint viszont nem ilyen egyszerű az eset. "Ha nem egyeztetnek velünk, akkor a melbourne-i gépellenőrzésen a kollégák nem fogják átvenni az új szabályok szerint illegális autót, és biztos, hogy egyik Minardi sem hagyhatja el a boxutcát" - nyilatkozta az f1racing.net-nek.

Stoddart: Indulunk Melbourne-ben

Stoddart viszont erre is fel van készülve: "Az autóink meg fognak felelni az előírásoknak, és ha az ellenőrök nem fogadják el azokat, akkor fellebbezünk, és nagyon meglepődnék, ha óvás alatt nem indulhatnánk el".

A Ferrarinak három hete van, hogy áldását adja a tavalyi Minardi használatára. Ha nem teszi, Stoddart terve érvényesülhet, és talán Ausztráliában még versenyezhetnek, ám a következő nagydíjtól kezdve már ez a kiskapu is bezárul. Elképzelhető tehát, hogy az első három futamból kettőn, de az is lehet, hogy egyiken sem lehet a rajtrácson Minardi autó.