Két istállót indítana a McLaren-Mercedes és a Red Bull Racing

2005.09.08. 16:15
Külföldi honlapok, illetve autós magazinok úgy értesültek, a Red Bull Racing és a McLaren-Mercedes is egy-egy új Forma-1-es csapat létrehozását tervezi. A Red Bull a Minardit vásárolná föl, míg a McLaren valószínűleg alapítana egy kisebb teamet.
Fiókcsapat létrehozását tervezi a Forma-1-ben a McLaren-Mercedes és a Red Bull Racing, állítják angol, holland és német lapok.

Team USA

A múlt hétvégi Olasz Nagydíjon az f1racing.net arról tudósított, a Red Bull tárgyalásokat kezdett a Minardi felvásárlásáról. A szakportál szerint Dieter Mateschitz osztrák milliárdos a tavaly létre hozott istállója mellé akar egy másikat is, amelyben fiatal amerikai pilótákat futtatna. Az új gárda neve Red Bull Team USA lenne, és célja, hogy a világhírű energiaitalát népszerűsítse a tengerentúlon.

Az autosport-atlas.com ellenben úgy értesült, hogy Mateschitz csak egyszerű b-csapatot akar, amelyben tehetségek nevelkedhetnének, mielőtt átülnek az első számú istállóba. A Red Bullnak idén három pilótája volt: David Coulthard minden futamon indult, Christian Klien és Vitantonio Liuzzi viszont felváltva vezették a másik kocsit.

McLaren B-csapat

Jövőre viszont a megszokott kétpilótás rendszert alkalmaznák, így Liuzzinak nem lenne helye. Az értesülések szerint a Minardi Cosworth-motorjait nem cserélnék le, viszont a kasztnit a Red Bulltól kapná a gárda.

Csütörtökön a német Auto, Motor und Sport című újság arról írt, hogy a McLaren-Mercedes szintén fiókcsapat létrehozását tervezi, a hírt az autosport-atlas is megerősítette. Felvásárolni valószínűleg egyik jelenlegi teamet sem tudja, így elképzelhető, hogy alapít egyet valamilyen külső befektető segítségével. Állítólag a Directive nevű japán befektetési társaság már meg is állapodott a McLarennel, a 2007-ben kezdődő együttműködésről.

Az új szabályok lehetővé tennék

Az ügylet könnyedén végrehajtható lenne, mert a hamarosan életbe lépő szabályváltozások szerint új vagy kisebb teamek megvehetik majd a nagyobbak autóit.

"Megvásárolhatják a tehetősebbek kocsijait az újonnan létre hozott istállók. Ez segíteni fog, hogy még többen szálljanak be a sorozatba" - nyilatkozta nemrég Max Mosley, az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöke.