Sebastian Vettel lesz a Schumacher-utód?

2006.08.25. 15:59
Senki nem számított rá, hogy a német Sebastian Vettel élete első F-1-es edzésnapján a leggyorsabb lesz, de pénteken, a Török nagydíjon összejött a bravú a 19 éves BMW-tesztpilótának. Eddig inkább csak hazájában ismerték, ahol Michael Schumacher első számú utódját látják benne, gyorsasága alapján nem is véletlenül.

Tizenegy éve kezdte pályafutását a Forma-1-es Török Nagydíj pénteki szabdedzésén debütáló, és azonnal a leggyorsabb idővel záró Sebastian Vettel. A német csodagyerek júliusban még csak 19 éves múlt, hétéves gokartkarrier után mindössze bő három szezon alatt eljutott az F-1-ig.

Húszból tizennyolcat

Sebastian Vettel adatlapja
Született: 1987.07.03., Heppenheim, NO.
Testvérei: két lány, egy fiú
Magassága: 174 cm
Súlya: 74 kiló
Családi állapota: facér
Hobbijai: snowboard, biciklizés, úszás
Kedvenc pályája: Monaco és Spa
Kedvenc itala: Red Bull-Kombucha
Kedvenc étele: tészták
Kedvenc zenéje: minden
Első versenye: 1995, gokart
Első F-1-es tesztje: 2005. szeptember 27.
Első nagydíja harmadik pilótaként: 2006. aug. 25.

Gokartban 2001-ben junior Európa-bajnok lett, 2003-ban váltott autóra, a német BMW-kupában másodikként végzett a pontversenyben, és megszerezte az év újonca címet.

Tehetségére két éve figyeltek föl, amikor az együléses BMW-k bajnokságában 20 futamból 18-at nyert meg, és természetesen a címet is elhódította.

Tavaly váltott Forma-3-ra, az európai szériában a legjobb újonc volt, és 2005 szeptember 27-én beülhetett egy Forma-1-es gépbe is: a Williams-BMW adott neki tesztlehetőséget.

Villeneuve kirúgása miatt léphetett előrébb

Idén az F-3-ban és a Renault Világszériában szerepel rendszeresen, előbbi sorozatban háromszor, utóbbiban kétszer győzött. Az F-1-es BMW harmadik pilótájaként Isztambulban kapott először lehetőséget, mert az addigi tesztelőt, Robert Kubicát hivatalos versenyzőnek léptették elő a Magyar Nagydíjat megelőzően kirúgott Jacques Villeneuve helyére.


A kis Vettel a fiatal Schumacherrel

Vettel szenzációsan használta ki a helyzetet, a második szabadedzésen mindenkinél gyorsabb volt, 1:28.091-es ideje a nap legjobbjának bizonyult, maga mögé utasította az összes sztárt.

Az új Schumacher?

Németországban sokan Michael Schumadcher utódját látják benne, a hétszeres világbajnokkal pénteken először mérkőzhetett meg, de a klasszis jelen volt a reménység pályafutásának több fontos pontjánál, néhány gokart-győzelménél együtt ünnepeltek, először 1995-ben.