Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliós büntetések a Forma-1-ben

2006.09.22. 14:31
Az elmúlt szűk húsz évben szabta ki legjelentősebb pénzbüntetéseit a Forma-1-ben a Nemzetközi Autós Szövetség. Az idei Török GP ötmillió dolláros befizetésével minden eddigi rekordot magasan megdöntött. Mögötte a nyolcas toplista harmadik helyén az 1998-as Magyar Nagydíj áll, Michael Schumacher csapatait négyszer sújtották szabálytalanság miatt, Ayrton Sennát egyszer.
Ötmillió dolláros büntetést szabott a Forma-1-es vb-sorozatot felügyelő Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) az augusztus 27-i Török Nagydíj rendezőire a díjátadón történt politikai incidens miatt.

Politikai ügyben a legszigorúbbak

A ceremónián a nem hivatalos, csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság államfője, Mehmet Ali Talat adta át a trófeát az első helyen végzett brazil Felipe Massának.

Az ötmillió dollár az eddigi legnagyobb, FIA által kiszabott pénzbüntetés, természetesen vezeti a nyolcas toplistát, amely a szövetség legsúlyosabb bírságait tartalmazza.

Senna is fizetett

Százezer dolláros befizetéssel háromszor csapott oda az FIA, először 1990-ben, Ayrton Sennának. A legenda a Japán Nagydíj első kanyarjában szándékosan kilökte a pályáról nagy riválisát, Alain Prostot.

Az eset előzménye: Senna megszerezte az első rajtkockát, amit a pálya belső, poros ívére helyeztek. Kérte, tegyék ád a kedvezőbb, külső oldalra, de az FIA akkori francia elnöke, Jean-Marie Balestre ezt megtiltotta. A második, tisztább helyről Prost indulhatott.

Senna megmondta, igazságtalannak tartja a döntést, és ha úgy alakul, nem lassít, amikor ellenfele előtte lesz az első kanyarban. Így alakult, a brazil nem is fékezett, mindketten kiestek, ő világbajnok lett, Prost második.

1994 a Benetton éve volt

A Senna halálát hozó 1994-es San Marinó-i GP után a Benettont és a McLarent is százezer dollárra büntették, amiért autóik szoftver-rendszerét nem mutatták be időben az ellenőröknek. A futamot a benettonos Michael Schumacher nyerte, a mclarenes Mika Hakkinen harmadik lett.

A csapatokról, főleg az olaszról akkoriban azt pletykálták, tiltott segédeszközt használ, amivel pilótái, Schumacher és J.J. Lehto sokkal jobban tudnak rajtolni a többieknél. A vádakat tagadták, a csalást sosem tudták rájuk bizonyítani.

Brazíliában potyogtak a reklámok

A harmadik százezer dolláros eset a kilencvenes évek végén, a Brazil Nagydíjon történt, amikor az egyik edzés közben elkezdtek a pályára potyogni az aszfalt fölött keresztbe kifeszített hatalmas Marlboro-reklámfeliratok. Jean Alesi, a Prost csapat pilótája el is talált egyet, de nem sérült meg senki. A molinókat rosszul rögzítették, a szervezők kicsengették a pénzt.

Kétszázezret fizetett 1995-ben a Benetton és a Williams, amikor a Brazil GP leintése után kiderült, szabálytalan üzemanyagot használtak. A futamot Michael Schumacher nyerte, a williamses David Coulthard második lett. Ők megtarthatták vb-pontjaikat, csapataiktól viszont levonták a kétes egységeket.

Michael Schumacher is a listán

A Benetton Michael Schumacher első világbajnokságának évében, 1994-ben a Brit GP-n is bajba került, amikor a felvezető körben többször is megelőzte az előle, pole pozícióból induló Damon Hillt. Az effajta manőver tilos, Schumachert a futam közben kizárták, ám az előírt és jelzett három körön belül Flavio Briatore csapatfőnök utasításának engedelmeskedve nem hajtott a boxba: félmillió dollárba került az istállónak.

Az első dobogós hely a büntetési listán a Magyar Nagydíjé. Az 1998-as futam után már a tiszteletkör alatt a pályára özönlött több ezer néző, emiatt az FIA egymillió dollárt szabott ki. Végül a szervezők megúszták a negyedével, a maradékot felfüggesztették.

A Ferrari volt az első milliós

Nem engedték el viszont a Ferrari egymillió dollárját 2002-ben, a hírhedt Osztrák GP-eset után. A versenyt szinte végig a ferraris Rubens Barrichello vezette, de a brazil csapatutasításra a céltól alig száz méterre elengedte márkatársát, Michael Schumachert, így ő nyerte a nagydíjat.

A világbajnokot a dobogón kifütyülték a nézők, érezte is, hogy túllőttek a célon, és Barrichellót küldte a pódium tetejére, illetve az első helyért járó serleget is neki adta. Nem is a pályán történt manőver, hanem a díjátadás manipulálása miatt marasztalták el a Ferrarit.

Törökországban nem szomorkodtak a pénz miatt

A magasan első a már említett idei Török Nagydíj az ötmillió dollárral, de a szervezők még ennek is örültek, mivel korábban az sem volt elképzelhetetlen, hogy elveszik az országtól a rendezési jogot, vagy legalább tíz millióval sújtják őket.