Leleplezi a kémügyet a Ferrari gyanúsított exmérnöke

2007.07.19. 13:59
Kiderülhetnek a Forma-1-es kémügy legfontosabb részletei: a gyanúsított exferraris Nigel Stepney találkozni akar volt istállója vezetőivel, hogy leleplezze előttük a gárda ellen indított összeesküvést.

Hajlandó mindent elmondani a kémügyről a Ferrari vezetőinek az egyik fő gyanúsított, Nigel Stepney. Az olaszok exmérnökét néhány hete rúgták ki a csapattól: felmerült, szabotálni akarta az istálló monacói szereplését, illetve titkos információkat adott a rivális McLaren főtervezőjének, Mike Coughlannek.

Neveket mondana

Minden vádat elutasított, de eljárást indítottak ellene Modenában - Coughlan ellen Londonban -, elhagyta Olaszországot, célozgatott a Ferrari múltjának sötét pontjaira, mégis úgy döntött, segíteni akar volt munkaadójának, mert ő egy összeesküvés áldozata.

"Kész vagyok tárgyalni Jean Todttal és Luca Di Montezemolo elnökkel, hogy tisztázzam a helyzetem. Meg akarom mindenkivel értetni, hogy ennek az ügynek semmi köze hozzám, és fel akarom fedni néhány ferraris belső ember nevét, akiknek erősebb érdekük volt azt tenni, amivel engem igazságtalanul gyanúsítanak" - idézte Stepney-t a milanói La Gazzetta dello Sport.

Feltételezések szerint Stepney az év elejéén összeveszett feletteseivel, mert nem léptették elő, elismerten a Hondához akart igazolni, majd külföldre távozott.

Összesküvés van a háttérben

"Semmi bajom a csapattal, sosem tettem volna ilyen dolgokat. Ismétlem, ez egy összeesküvés" - hangoztatta.

Ügyvédje megerősítette, kliense kész feladni azokat, akiknek a Ferrarinál nyomós okuk volt hátráltatni az istállót, adatokat szolgáltattak a McLarennek, gyengíteni akarták csapatukat.

Todt és Stepney találkozója összejöhet, mert az istálló közölte: "A Ferrari nem zárkózik el semmitől, ami fényt deríthet az eset részleteire".

Tisztázhatja magát Stepney, bár nem lesz könnyű, mert azzal is gyanúsítják, a Monte Carló-i futam előtti napokban valamilyen port szórt a versenyautók tankjába. Ennek nyomait megtalálták az autó körül, ugyanezt az anyagot az ő zsebében.

A tankban és Stepney zsebében bukkantak a porra

A Corriere della Sera állítja, hozzájutott egy ügyészi jelentéshez, ami tartalmazza Stepney vallomását.

"Tényleg nem tudom megmondani, hogyan került a zsebembe. Bárki beletehette, múlt éjjel őrizetlenül hagytam, miközben zuhanyoztam" - mondta állítólag május 18-án a rendőrségnek az angol szakember.

A porra 17-én bukkantak a kocsik mellett, vegyelemzését augusztus első napjaiban fejezik be.

Stepney ellen az év végén indulhat a bírósági eljárás, ha bűnösnek találják, ipari kémkedés miatt akár négy év börtönt is kaphat.

A Coughlan-per szintén folyamatban van, de jelenleg szünetel, mert a Ferrari egyelőre az olaszországi szálra koncentrál.

A McLaren megúszhatja büntetés nélkül

Elképzelhető, hogy semmilyen büntetést nem kap a kémügyben játszott szerepe miatt a McLaren. Joaquin Verdegay, az FIA döntőbíróságának tagja állítja, lehetetlen bármit is rábizonyítani az angol teamre, így elmarasztalni is.

"Nagyon nehéz bemutatni, hogy a McLaren használta a mérnökéhez került információkat, a legvalószínűbb és én is arra számítok, hogy semmilyen büntetéssel nem sújtják az istállót. Szinte lehetetlen bármit is rájuk bizonyítani" - nyilatkozta Verdegay a spanyol as.com-nak.

A McLaren végig tagadta, hogy Mike Coughlanen kívül másik alkalmazottja tudott volna a Ferraritól átszivárgott dokumentumokról, igaz a szakember állítólag ellenkezőleg vallott, állítja, több kollégájának is megmutatta a titkos iratokat.

Felmerült, a csapattól pontokat vehetnek el, sőt, a pilótáktól is, de a jövő csütörtöki FIA-meghallgatásig semmi biztosat nem lehet tudni.