Kiborult a Ferrari a McLaren felmentésén

2007.07.27. 10:44
Nem érti a szankciók elmaradását a Forma-1-es kémügyben a Ferrari. Az olasz istálló szerint az FIA azzal, hogy felmentette a McLarent, legitimizálta a tisztességtelen módszereket.

Feldühítette a Ferrari vezetőit az FIA-világtanács csütörtöki határozata: a kémügyben bűnösnek találta, de nem büntette meg a McLarent ipari kémkedés miatt.

A szűk egy hónapja kezdődött sztori egyelőre lezárult, ám az olasz istálló a szankciók elmaradását elfogadhatatlannak tartja.

"A Ferrari kiemeli, a McLaren-Mercedest vétkesnek találták, így érthetetlen, hogy a sportszabályzat megsértése nem jár büntetéssel. A döntés legitimizálja a tisztességtelen módszereket és nagyon komoly precedenst állít" - szól a Ferrari közleménye.

Az FIA kinyilvánította, a McLaren szabályt szegett azzal, hogy a rivális gárda dokumentumaihoz jutott egy mérnöke, de mivel nem bizonyítható, hogy felhasználta azokat, nem lehet elmarasztalni.

"A Világtanács határozata azt jelenti, titkos információk tiltott módon való megszerezése és birtokolása nem büntetendő."

A McLaren viszont elégedett: "Az FIA egyhangú döntést hozott, ami a McLaren szerint kiegyensúlyozott és igazságos".

A Ferrari jelezte, polgári peres eljárásait az eset kulcsfigurái, az exferraris Nigel Stepney és a McLarentől felfüggesztett Mike Coughlan ellen folytatja.

A kémügynek még lehetnek következményei, ha bizonyíték kerül elő arról, hogy a McLaren alkalmazottja nem csak birtokolta, hanem fel is használta a Ferrari bizalmas papírjait. Az FIA ebben az esetben kizárhatná a 2007-es, de akár a 2008-as világbajnokságból is az angol istállót.