Jenő
-3 °C
6 °C

A McLaren vállalja Hamilton kiesését

2007.10.07. 12:33
Saját hibája miatt esett ki a Kínai Nagydíjon, nyilatkozta Lewis Hamilton, de csapata, a McLaren magára vállalta a felelősséget: Martin Whitmarsh igazgató szerint ők hibáztak, mert későn hívták kerékcserére pilótájukat.

"Mérges voltam, egész évben az első hibám, ráadásul a boxba tartva. Nem gyakran követek el ilyet, de hát nem lehet hiba nélkül élni egy egész életen át. Mindegy, túl vagyok rajta, Brazíliára figyelünk" - nyilatkozta a brit ITV-nek sanghaji kiesése után Lewis Hamilton.

A Kínai Nagydíj előtt a vb-t 12 ponttal vezető újoncnak esélye volt, hogy vasárnap, az utolsó előtti futamon világbajnok legyen, de a 30. körben a depóba menet lecsúszott a szervizútról és a kavicságyban ragadt.

Abroncsai és saját tapasztalatlansága okozták kiesését: cafatokra koptak a hátsó kerekek, a változékony időben a pályánál sokkal nedvesebb boxutcán nem tudott befordulni velük.

"A gumik egyre rosszabbak lettek, már látszott alatta a vászon. Amikor fordultam,mintha jégen mentem volna, semmit nem tehettem."

Kiesése előtt két körrel Hamilton még vezette a versenyt, de csapatával együtt eltaktikázta magát. A meteorológusok erős zivatart ígértek nagyjából a futam felére, az meg is érkezett, de nem tartott tovább néhány percnél, az aszfalt minősége nem változott jelentősen. Az angol kocsiján még a rajtnál feltett, viseltes átmeneti gumik voltak, és az utolsó pillanatig ki akart várni a döntéssel: száraz abroncsot rakasson föl vagy nedves időre valót.

"Nagyszerű futamunk volt, csak nem tudtuk, fog-e még esni. A hátsó gumikat nem láttam, mert a tükrök mocskosak voltak, csak azt éreztem, végük van - mesélte Hamilton. - A taktika különben jó lett volna, hiszen már a boxba tartottam, szárazon is gyorsak lettünk volna. Sajnálom a csapatot, fantasztikusak voltak, mint mindig."

Istállója, a McLaren a dicsérettel nem ért egyet, Martin Whitmarsh igazgató magukra vállalta a felelősséget.

"A mi döntésünk volt. Bizonytalan volt az időjárás, mi meg biztosra akartunk menni. Nem akartunk rossz abroncsokat felrakni. Egyszerűen nem hívtuk be, egy körrel tovább hagytuk kinn a megfelelőnél, és a gumijai nagyon elkoptak. Egy körrel elcsúsztunk, már nagyon bánjuk" - idézte Whitmarsh-t az autosport.com.

A rossz döntés és Hamilton hibája miatt a világbajnokság nem dőlt el, csak két hét múlva, a Brazil Nagydíjon fog. Mivel Hamilton négy ponttal vezet Fernando Alonso és héttel Kimi Raikkönen előtt, még mindig a legesélyesebb.

"Lewis nagyszerű volt, kár, hogy nem tudtuk befejezni a vb-t" - mondta a menedzser, míg az újonc azzal vigasztalta magát: "van még egy verseny, még megcsinálhatjuk".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?