A McLaren vállalja Hamilton kiesését

2007.10.07. 12:33
Saját hibája miatt esett ki a Kínai Nagydíjon, nyilatkozta Lewis Hamilton, de csapata, a McLaren magára vállalta a felelősséget: Martin Whitmarsh igazgató szerint ők hibáztak, mert későn hívták kerékcserére pilótájukat.

"Mérges voltam, egész évben az első hibám, ráadásul a boxba tartva. Nem gyakran követek el ilyet, de hát nem lehet hiba nélkül élni egy egész életen át. Mindegy, túl vagyok rajta, Brazíliára figyelünk" - nyilatkozta a brit ITV-nek sanghaji kiesése után Lewis Hamilton.

A Kínai Nagydíj előtt a vb-t 12 ponttal vezető újoncnak esélye volt, hogy vasárnap, az utolsó előtti futamon világbajnok legyen, de a 30. körben a depóba menet lecsúszott a szervizútról és a kavicságyban ragadt.

Abroncsai és saját tapasztalatlansága okozták kiesését: cafatokra koptak a hátsó kerekek, a változékony időben a pályánál sokkal nedvesebb boxutcán nem tudott befordulni velük.

"A gumik egyre rosszabbak lettek, már látszott alatta a vászon. Amikor fordultam,mintha jégen mentem volna, semmit nem tehettem."

Kiesése előtt két körrel Hamilton még vezette a versenyt, de csapatával együtt eltaktikázta magát. A meteorológusok erős zivatart ígértek nagyjából a futam felére, az meg is érkezett, de nem tartott tovább néhány percnél, az aszfalt minősége nem változott jelentősen. Az angol kocsiján még a rajtnál feltett, viseltes átmeneti gumik voltak, és az utolsó pillanatig ki akart várni a döntéssel: száraz abroncsot rakasson föl vagy nedves időre valót.

"Nagyszerű futamunk volt, csak nem tudtuk, fog-e még esni. A hátsó gumikat nem láttam, mert a tükrök mocskosak voltak, csak azt éreztem, végük van - mesélte Hamilton. - A taktika különben jó lett volna, hiszen már a boxba tartottam, szárazon is gyorsak lettünk volna. Sajnálom a csapatot, fantasztikusak voltak, mint mindig."

Istállója, a McLaren a dicsérettel nem ért egyet, Martin Whitmarsh igazgató magukra vállalta a felelősséget.

"A mi döntésünk volt. Bizonytalan volt az időjárás, mi meg biztosra akartunk menni. Nem akartunk rossz abroncsokat felrakni. Egyszerűen nem hívtuk be, egy körrel tovább hagytuk kinn a megfelelőnél, és a gumijai nagyon elkoptak. Egy körrel elcsúsztunk, már nagyon bánjuk" - idézte Whitmarsh-t az autosport.com.

A rossz döntés és Hamilton hibája miatt a világbajnokság nem dőlt el, csak két hét múlva, a Brazil Nagydíjon fog. Mivel Hamilton négy ponttal vezet Fernando Alonso és héttel Kimi Raikkönen előtt, még mindig a legesélyesebb.

"Lewis nagyszerű volt, kár, hogy nem tudtuk befejezni a vb-t" - mondta a menedzser, míg az újonc azzal vigasztalta magát: "van még egy verseny, még megcsinálhatjuk".