Felmentették Lewis Hamiltont

2007.10.05. 14:46
Nem kapott büntetést a vasárnapi Webber-Vettel balesetbeli szerepe miatt Lewis Hamilton: a versenybírák felmentették, és Sebastian Vettel visszasorolását is törölték.

Nem büntetik a versenybírák Lewis Hamilton a Japán Nagydíjon történt Vettel-Webber baleset miatt - tudta meg az Index helyszíni tudósítója Sanghajban. Az angol pilótát két társa karamboljának okozásával gyanúsították, de felmentették. Törölték továbbá Sebastian Vettel tíz rajthelyes visszasorolását, amit korábban az eset miatt kapott. A húszéves német végül csak figyelmeztették.

Vasárnap a fuji futam második biztonsági autós periódusában egymás mögött haladt Hamilton, Webber és Vettel, amikor utóbbi hátulról belement az előtte haladó ausztrál kocsijába. Mindketten kiestek, Vettelt megbüntették.

Hamilton ellen csak négy nappal később merült fel a vád, amikor a Youtube videómegosztón feltűnt egy felvétel, amin pontosan látszott, mi történt.

A videót Franz Tost, a Toro Rosso istálló és Vettel főnöke jutatta el az FIA-nak, ami vizsgálatot indított. A csapatvezető azt mondta, versenyzője büntetésének törlését próbálja elérni, nem Hamilton ellen nyújtotta be az anyagot.

Mark Webber viszont csütörtökön kikelt Hamilton ellen, az ütközés okozásával vádolta, azt mondta, szarul vezetett.

A pilótákat pénteken jó két és fél órán át hallgatták ki a versenybírák a Kínai GP helyszínén. Hamilton tagadta, bármit is elkövetett volna, mégis büntetéstől tartott, ám végül más döntés született: mindenkit felmentettek, mert, amint indokolták, a történteket a szokatlanul rossz, esős időjárás válthatta ki, ezért értelmetlen bárkit is elmarasztalni.

Hamilton tizenkét ponttal vezeti a világbajnokságot két futammal a befejezés előtt, ha vasárnap Fernando Alonso előtt végez, vagy csak egy ponttal szerez nála kevesebbet, illetve Kimi Raikkönen hat egységnél többet nem tud ledolgozni vele szembeni hátrányából, az újonc angol pilóta megnyerheti a vb-t.