Nyugdíjba megyek, ha nem Kimi a bajnok

2007.11.15. 09:22
Elhagyhatja a Forma-1-et a sorozat irányítója, Bernie Ecclestone, ha csütörtökön az FIA fellebbviteli bírósága elveszi a vb-címet Kimi Raikkönentől és Lewis Hamiltonnak adja.

Visszavonulással fenyegetőzik Bernie Ecclestone, ha az FIA fellebbviteli bíróság csütörtöki döntése megváltoztatja a világbajnokság végeredményét.

Az idényzáró Brazil GP-n Kimi Raikkönen első, Lewis Hamilton csak hetedik lett, így a finnhez került a cím. A műszaki ellenőrzésen viszont kiderült, a 4-6. helyen végzett Nico Rosberg, Robert Kubica és Nick Heidfeld autójában nem volt megfelelő hőmérsékletű az üzemanyag.

Az FIA technikai delegátusa órákon át tanakodott, kizárja-e a három pilótát, végül nem tette. Diszkvalifikálásuk esetén Hamilton elméletileg előrébb ugrott volna, két hely már azt jelentené, ő a világbajnok.

Az angol csapata, a McLaren megóvta a bírák felmentő ítéletét, így csütörtökön bíróságon dől el, ki a világelső.

"Nem hiszem, hogy bármi is változna, szerintem nem kell megváltoztatniuk a nagydíj végeredményét. Nem hinném, hogy az F-1 rajongói örülnének, ha az döntene, öt fokkal hidegebb volt a benzin. Főleg, hogy nem is lehet rendesen mérni" - nyilatkozta Ecclestone a The Times című lapnak.

Brazíliában az ellenőrök azért nem büntettek, mert nem lehetett pontosan megállapítani a levegő hőmérsékletetét, aminél maximum tíz fokkal lehet hűvösebb az üzemanyag. Különböző helyeken mást-mást mutattak a hőmérők.

A McLaren azonnal megtámadta a döntést, Hamilton később kijelentette, így nem akar világbajnok lenni: "szemétség lenne, ha elvennék Raikkönentől". Az istálló igazgatója, Martin Whitmarsh szerdán azt mondta, nem is a vb megszerzése, a szabályok tisztázása a céljuk.

"Ha valaki is azt hiszi, hogy a Forma-1-nek jó, ami zajlik, akkor komolyan el kell gondolnom a nyugdíjba vonuláson" - szólt Ecclestone.

A Forma-1 üzleti jogait birtokló cég vezetője korábban nem titkolta, Hamiltont szeretné világbajnoknak, ám annak nem örülne, ha bíróságon kerülne kedvencéhez a vb-cím.

Az FIA testülete csütörtökön Londonban ül össze, döntés viszont csak péntekre várható. A pontversenyt Hamilton javára befolyásoló határozat meglepetés lenne, nagyon valószínű, Raikkönen bajnok marad.