Kémper: A Renault vétkes, de nem büntetik

2007.12.06. 19:50
A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) csütörtök este közölte: a Motorsport világtanács bűnösnek mondta ki az istállót, mert tettével rossz hírbe hozta a sportot, de nem szabott ki büntetést a második kémperben.

Vétkesnek találta, de nem büntette az FIA a Renault-t a második kémperben. A szervezet szűkszavú közleményében annyi áll, a Motorsport világtanács bűnösnek mondta ki az istállót, mert tettével - más bizalmas dokumentumainak megszerzésével - rossz hírbe hozta a sportot, de nem szabott ki büntetést. Indoklás pénteken várható.

A Renault szeptember közepén került bajba, amikor a McLaren kiderítette, egy volt mérnöke, Phil Mackareth több száz bizalmas tervrajzot vitt magával, amikor 2006 szeptemberében az angoloktól a franciákhoz szerződött.

A szakembert felfüggesztették, gárdája együttműködött az FIA-vel, az ügy, úgy tűnik, le is zárult.

A végeredmény ugyanaz, mint az első kémper első tárgyalása után: júliusban a McLarent sem marasztalták el a Ferraritól megszerzett bizalmas információk miatt, bár vétkesnek találták a kémkedésben.

Később az az eset továbbfejlődött, újabb bizonyítékok kerültek elő, és Ron Dennis csapatát 100 millió dolláros bírsággal sújtották, illetve kizárták az ide konstruktőr-világbajnokságból.