Alonso: A Ferrari biztosan jó lesz jövőre is

2007.12.11. 16:26
Hasonló helyzetbe került a Renault-szerződéssel Fernando Alonso, mint tavaly a McLarennél volt, célja, hogy feltámassza a francia csapatot is. Tartja viszont, a Ferrari a Forma-1 legjobb csapata.

Visszafogottan nyilatkozott esélyeiről Fernando Alonso, miután hétfőn bejelentette, visszatér egykori csapatához, a Renault-hoz. A kétszeres világbajnok az idei konstruktőr-vb-ről csak büntetései miatt lemaradó, nyolc futamot nyerő McLarent hagyta ott a franciák kedvéért, akik dobogóra is csak egyszer kerültek idén.

"Meglátjuk, mit lehet tenni. Ne fogjuk a kocsit a lovak elé, elsődleges, hogy az új autót januárban kipróbáljuk, és a lehető legjobb géppel érkezzünk a nyitófutamra. Jelenlegi feladatunk, hogy februárra az időlisták élére kerüljünk, majd a dobogó közelébe" - óvatoskodott a spanyol, aki tavaly a McLarennél hasonló helyzetben volt. Az előző idényben szenvedő gárdát kellett felráznia, és sikerült neki.

"Egy éve is ilyen kihíváshoz kellett felnőnöm, bízom benne, hogy idén is összejön. Aztán remélem, a szezon tökéletesen alakul, és a többiek nem lesznek túl gyorsak."

Leszerződése a Renault-hoz másfél hónapig tartott, részben a gárda kémpere, részben saját igényei miatt: a sajtó szerint ajánlata van a Ferraritól 2009-re, ezért csak egy idényre akart aláírni. Nem tudni, végül miben állapodtak meg, korábban biztosnak tűnt, a Renault minimum három évet akar. A The Times állítja, elérték céljukat, ám az angol lap szerint Alonso 2008 végén büntetlenül távozhat.

Az ő szemszögéből különösen szórakoztató lehetett az elmúlt hat hét, hiszen a média minden nap másik gárdának adta el. Volt a Red Bull és a Honda versenyzője is.

"Három hétig nyaraltam, nem figyeltem a sajtót, de az feltűnt, hogy amint a lehetőségeimmel kezdtünk törődni, minden újság és weboldal arról írt, milyen csapatokkal kerültünk kapcsolatba. Egyéves vagy hároméves szerződésről, gyárlátogatásaimról beszéltek, néhány azt feltételezte, kihagyok egy évet. Ekkor jöttem rá, mi folyik körülöttem, és vicces volt reggelente belenézni a lapokba. Mintha versenyeztek volna, ki tudja hamarabb kiadni rólam a híreket. Túl sok mindent találtak ki."

A kétszeres bajnok állítja, mindössze egy hetet gondolkozott, hová igazoljon, ezzel szemben a lapok másfél hónapot találgattak.

Lehetséges ferraris ajánlatáról nem beszélt, de azt megjegyezte, a vb-címvédő olaszok a legjobbak, jövőre is a legesélyesebbek: "Csapatok, mint a Ferrari, mindig favoritok. Talán a Renault is újra a topteamek közé tartozhat".