Büntethetnek Hamilton lenégerezése miatt

2008.02.04. 11:33
Megbünteti az FIA a spanyolországi Forma-1-es nagydíjak szervezőit, ha újra rasszista bekiabálásiok zavarják meg az eseményt, mint a hétvégén, Barcelonában. Helyi drukkerek Lewis Hamiltont szidták.

Elveszítheti Forma-1-es futamait Spanyolország, ha megismétlődik a vasárnapi, Lewis Hamilton elleni rasszista támadás, állítja a brit sajtó.

A hétvégi barcelonai teszten a helyi nézők gyalázkodó transzparenseket lógattak a lelátókról, és durván szidták az angol pilótát. Sokan bekiabáltak, amikor meglátták a versenyzőt, a McLaren garázsa elé sörösdobozokat hajigáltak.

Szerették is Hamiltont, Alonsót sokkal jobban - galéria

A Marca című madridi lap szerint a tribünről a "puto negro" (baszott fekete) és a "negro de mierda" (szaros fekete) bekiabálás hallatszott.

A legszánalmasabb néhány drukker volt, akik feketére festett arccal, sötét parókában ugráltak, fehér pólójuk elejére azt firkálták: Hamilton's Familly, vagyis Hamilton családja, ám még a family szót sem sikerült hibátlanul leírniuk.

A rendezők megpróbáltak közbelépni, a McLaren bokszát elbarikádozták, a feliratokat eltűntették, az egyik szektort kiürítették és lezárták, az istállótól igyekeztek bocsánatot kérni.

Hétfőre az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) egyik szóvivője az autosport.comnak azt nyilatkozta, ha újra előfordul ilyesmi, a szervezet súlyosan megbüntetheti a rendezőket. Az FIA szabályzatában le van írva, hogy fel kell lépniük a rasszizmus ellen.

Az autosport.com és a thesun.co.uk is állítja, ha folytatódik a Hamilton elleni gyalázkodás, az országtól elvehetik nagydíjaikat is, a májusi barcelonai és az augusztusi valenciai versenyt.

Hamilton tavaly vált közellenséggé a spanyol szurkolók szemében, amikor a McLarennél kedvencük, Fernando Alonso csapattársaként nem volt hajlandó segíteni a kétszeres világbajnokot.

A McLaren higgadtan kezelte az esetet, sajtóreferensük igyekezett kiemelni, "az istálló évek óta jár Spanyolországba, és eddig minden tagját, köztük Hamiltont is szeretettel fogadták".

Több helyszíni fotó is bizonyítja, a depóban kedvelték a 23 éves tehetséget, a rasszizmus csak egy kisebb csoporthoz köthető. A milanói gazzetta.it szerint a Forma-1-et is elérték a futballból ismert keményvonalas szurkolók, az ultrák, a spanyol újságok huligánoknak nevezik a barcelonai gyalázkodókat.