Alonso visszatért a csúcsra Szingapúrban

2008.09.28. 13:39 Módosítva: 2015.05.21. 03:54
A spanyol a 15. helyről indulva nyert, Massa csövet szakított, Raikkönen ütközött, a biztonsági kocsi miatt pilótákat büntettek az első villanyfényes F1-futamon. Rosberg 2., Hamilton 3. lett.

A 15. helyről indulva nyerte meg a Szingapúri Nagydíjat, a Forma-1 első éjjel rendezett futamát Fernando Alonso.

A Renault-pilóta, aki legutóbb jó egy éve, az Olasz GP-n lett első, szombaton még dühöngött elszalasztott lehetőségén, amikor az időmérőn autója tönkrement, másnap mégis győzött.

Jól rajtolt, de a kulcs az volt, hogy a 12. körben kiment tankolni, majd a 14.-ben csapattársa, Nelsinho Piquet falnak csapta Renault-ját, így amíg a többiek a biztonsági autó alatt töltöttek újra, ő megelőzhette őket a pályán.

Többek között a vezető Felipe Massát is lehagyta a spanyol, mert a brazil tankolásakor túl hamar kapott zöld jelzést, és elvitte magával a csövet. A boxutca végén parkolt le, várta meg, míg szerelői odafutnak, leszedik a többméteres alkatrészt.

Futama elszállt, csak úgy, mint a másik Ferrariban Kimi Raikkönené, aki Massa mögött várakozva veszített rengeteg időt. Ráadásul Massát nem sokkal később újra a boxba kényszerítették, mert a szakításkor majdnem belement Adrian Sutilbe.

Nico Rosberget és Robert Kubicát is megbüntették, mert tiltott időszakban mentek a boxba. Mást nem tehettek, elfogyott volna az üzemanyaguk, a willaimses így is jól járt, mert a büntetését csak öt körön belül kellett letöltenie, addig vezethette a versenyt: a mögötte jövő Jarno Trulli és Giancarlo Fisichella nagyon föltartották a többieket.

A 10 másodperces kényszerű megállása után emiatt kedvező helyen maradt, majd amikor az egyetlen tankolást tervező Trulli és Fisichella megállt, Alonso mögött a második helyen találta magát. A harmadik Coulthard, a negyedik Hamilton volt, aki szintén veszített néhány helyet a biztonsági autós káosz alatt.

Az angol a skótot megelőzte, Rosberg üldözésére indult. Alonso, aki második kerékcseréje után vissza tudott jönni az élre, ekkor már nagyon messze járt az élen.

Simának tűnt a befutó, mert Hamilton nem bírt Rosberggel, de az 50. körben Adrian Sutil falnak csapódott az előtte megpördülő Massa miatt, így jött újra a biztonsági kocsi, ami összeszedte a mezőnyt.

Alonso az újraindításkor meglógott, Rosberg megint simán feltartotta Hamiltont, az első három maradt a befutóig.

A kétszeres világbajnok szűk két év után nyert újra versenyt a Renault-nak, a csapat legutóbbi sikere is az övé volt a 2006-os Japán GP-n.

A pontversenyben Hamilton profitált, hat ponttal többet kapott, mint a 13. Massa és a hajrában falnak ütközött Raikkönen, így hét egységgel vezeti a vb-t a brazil előtt. 30 pont, három futam van még hátra, a következő két hét múlva, Japánban lesz, nappal.

A Szingapúri GP végeredménye

1. Alonso Renault (B) 1h57:16.304

2. Rosberg Williams-Toyota (B) + 2.957

3. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 5.917

4. Glock Toyota (B) + 8.155

5. Vettel Toro Rosso-Ferrari (B) + 10.268

6. Heidfeld BMW Sauber (B) + 11.101

7. Coulthard Red Bull-Renault (B) + 16.387

8. Nakajima Williams-Toyota (B) + 18.489

9. Button Honda (B) + 19.885

10. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) + 26.902

11. Kubica BMW Sauber (B) + 27.975

12. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) + 29.432

13. Massa Ferrari (B) + 35.170

14. Fisichella Force India-Ferrari (B) + 43.571

15. Raikkonen Ferrari (B) + 4 kör

A Szingapúri Nagydíj körről körre

13.55: A Távol-Keleten este 8 óra van, a városban nem esik, a pálya száraz. Az autók a rajtrácson állnak, a versenyzők készülnek.

14.00: Elindultak az autók a felvezető körre.

14.03, rajt: Massa tökéletesen jött el, Hamilton jól, Raikkönen maradt a harmadik helyen mögöttük. Kubica a negyedik, Vettel ötödik. Alonso jól rajtolt, 12. a 15. helyről.

1. kör: Az élen nem volt változás, Alonso nagyon üldözi Nakadzsimát.

2.: Massa 1,5 másodperccel vezet.

3.: 1,8-ra nőtt a brazil előnye.

4.: Nakadzsima mind a négy gumiját szögletesre fékezte, de tartja Alonsót. Nagyon nehéz előzni ezen a pályán.

5.: Massa már 2,6 másodperccel vezet.

7.: Rosberg megelőzte Trullit, és följött kilencediknek. Előttük változatlan a helyzet.

8.: Három másodperccel az élen Massa, viszont az autója alá akadt valamilyen törmelék a pályáról. Nakadzsima is lehagyta Trullit, Alonso következik.

9.: Massa, Hamilton, Raikkönen, Kubica, Vettel, Glock, Kovalainen, Heidfeld, Rosberg, Nakadzsima, Alonso a sorrend, miután a spanyol is megelőzte Trullit. Raikkönené a leggyorsabb kör, 4 másodperccel van Hamilton mögött.

11.: 2,8 másodpercre csökkentette hátrányát Raikkönen, Hamilton 3,5-re van már Massától.

12.: Alonso máris a depóban tankoláson és kerékcserén.

14.: Raikkönené a leggyorsabb kör, már tisztán látja Hamiltont. 2,2 a különbség, Hamilton 4,5-re maradt le.

15.: Nelsinho Piquet a falnak csapta az autóját, a Renault nagyon összetört, de a pilóta kiszállt belőle. Biztonsági autó a pályán.

16.: Barrichello Hondája megállt a pályán, le kell majd vontatni. Kubica tankolt. A kocsit igyekeznek letolni valahová, de pont egy hídon állt meg a gép.

17.: Jön Massa tankolni, a boxutca csak most nyílt meg, eddig nem szabadott volna, sokakat meg fognak büntetni. A ferraris túl hamar kapott zöld jelzést, elhúzta magával a csövet, elrántotta a tankolóberendezést. A pilóta megállt a boxutca végén, a szerelők utána futottak, és nagy nehezen lerángatták a kocsiról a csövet. Utolsónak ment vissza a pályára. Raikkönent simán megtankolták mögötte a tartalék berendezésről.

18.: Újraindult a futam, Rosberg vezet, de lehet, hogy büntetni fogják.

19.: Hamilton a 8., Raikkönen a 15., Massa a 18. helyen. Alonso ötödik.

21.: Rosberg, Trulli, Fischella az első három.

22.: Massa esetét vizsgálják, mert amikor kihajtott a csővel együtt, majdnem belement az egyik Force India-kocsiba is. Biztos lehet egy büntetésben.

23.: Rosberg kiállása is szabálytalan lehetett, de nem tudott mit csinálni, csak úgy, mint Kubica, Webber és Coulthard, mert kifogyott volna a benzinük. Mindegyiküket büntetni fogják.

24.: Massa veszélyesen hagyta el a helyét a boxutcában, át kell mennie a depón újra. A brazil azonnal le is töltötte, Rosberg-nek 10 másodpercre meg is kell majd állnia.

25.: Alonso fogja vezetni a versenyt valószínűleg, a négy előtte állót vagy megbüntetik vagy ki kell mennie tankolni.

26.: Alonsóval közölték a rádión, hogy nem tudják, mi történik, csak nyomja neki.

27.: Kubica letöltötte a büntetését.

28.: Kijött Rosberg is 10 másodpercre, de még így is negyediknek jött vissza.

29.: Fisichella jött sima tankolásra, Trulli marad az élen Alonso előtt. Hamilton a hatodik helyen. Az olasz 11 másodperccel van Alonso előtt.

30.: Trulli, Alonso, Rosberg, Coulthard, Hamilton a sorrend, Raikkönen 12., Massa 15.

31.: Massa kijött tankolni. 30 kör van hátra.

33.: Trulli teljesítette egyetlen tervezett kerékcseréjét és tankolását, Alonso átvette a vezetést.

35.: Alonso 6 másodperccel van Rosberg előtt, Coulthard harmadik, Hamilton negyedik.

37.: Alonso már 30 másodperccel van Trulli előtt, aki már nem fog kimenni tankolni.

38.: Raikkönen megelőzte Trullit.

39.: Nyolc másodperccel vezet Fernando Alonso.

40.: Rosberg utolsó tankolását teljesítette, a hetedik helyre jött vissza.

41.: Alonso is megállt benzinért minden gond nélkül, és visszajött az első helyre, Coulthard elé. Mögötte Hamilton megelőzte a skótot, és második, de még ki kell jönnie tankolni.

42.: Hamilton és Coulthard egyszerre jöttek tankolni, az angol hetediknek jött vissza. Coulthard is elvitte picit a csövet, de még épp időben megállt.

43.: Glock második, Rosberg harmadik, Alonso magabiztosan vezet. Raikkönen negyedik, Hamilton ötödik. A finn és a német még tankolni fog, valószínűleg.

46.: Glock ki is jött benzinért.

48.: Alonso 17 másodperccel az élen, a futam a zsebében van.

50.: Raikkönen tankolt, új gumit kapott, ötödiknek jött vissza. Adrian Sutil a falnak koccant, biztonsági autó a pályán. A német az előtte kicsúszott Massa miatt ment a palánknak. A brazil visszaállt a futamba.

51.: 10 kör a végéig, sprintverseny lesz. A 7-es kanyarban sérült a rázókő, egy rés keletkezett.

52.: A biztonsági autó elhagyja a pályát.

53.: 8 kör, Alonso nagyon eljött, Hamilton tolja Rosberget.

54.: Alonso, Rosberg, Hamilton, Glock, Raikkönen, Vettel a sorrend.

55.: Rosberg jól tartja Hamiltont, Alonsót már nem is látják, 3 kör alatt 6 másodperc előnyt szedett össze.

56.: Senki nem tud előzni, Alonso teljesen tisztán az élen. A szombati időmérőn benzinpumpa-hiba miatt csak 15. lett, dühöngött, mert esélyt érzett az első soros rajthelyre.

57.: Raikkönen eltalálta a falat, összetörte a Ferrarit, kiesett. Megdobta a rázókó a sikánnál.

59.: Alonsónak két köre van, már vissza is vett.

60.: Alonso, Rosberg, Hamilton, Glock, Vettel, Heidfeld, Coulthard, Nakadzsima sorrendben kezdik az utolsó kört.

61.: Fernando Alonso megnyerte a Szingapúri Nagydíjat, az első villanyfényes, éjjeli Forma-1-es futamot. A sorrend nem változott az utolsó fordulóban. A vb-t Hamilton hét pont előnnyel vezeti Massa előtt.