Raikkönen egy éve nem nyert semmit

2009.04.27. 15:47
Tizennyolc futammal ezelőtt állt legutóbb a dobogó tetején a ferraris, de volt már 19-es és 28-as nyeretlenségi sorozata is. Végigfutottuk az elmúlt 12 hónapját.

Pontosan egy éve nyert legutóbb Forma-1-es futamot Kimi Raikkönen: 2008. április 27-én, a Spanyol GP-n.

Nehéz elhinni, hogy a 2007-es világbajnok 365 napja van siker nélkül, de tény, hogy az elmúlt 18 futamból egy sem jött össze neki. A szezonnyi versenyből hétszer nem ért célba, kétszer nem szerzett pontot, háromszor uárt nem dobogós helyen, hatszor állt a pódiumon: ötször harmadik, egyszer második lett.

Kieséseiből öt volt baleset, négyszer ő hibázott: Monacóban Adrian Sutilt lökte meg hátulról, Belgiumban korlátnak csúszott a vizes pályán, Szingapúrban egyenesen ment a falnak, idén Ausztráliában fűre sodródott, lekoccolta a falat.

Kanadában vétlen volt, Lewis Hamilton ment neki a depóban, Valenciában Ferrarijának motorja ment tönkre – miután elütötte egyik szerelőjét –, ebben az évben, Malajziában a KERS romlott el nála.

Tavaly a vb-t a harmadik helyen zárta, idén három ponttal a 12. helyen áll. A Ferrari pocsékul kezdte a szezont, az első három GP-n egyik kocsija sem szerzett pontot. 1981-óta nem indultak ilyen gyengén, Raikkönen vasárnapi hatodik helye törte meg a nulla pontos sorozatukat, ezért nem a 2009-es az istálló történetének legrosszabb szezonkezdete.

kimi

”Örülök, hogy néhány pontot kaptam, de a teljesítményünkkel nem lehetek elégedett. Elég régóta versenyzem ahhoz, hogy ne örüljek igazán egy hatodik helynek, mindannyian tudjuk, fejlődnünk kell” – idézte az autosport.com a finnt, aki 40 másodperccel végzett a győztes Jenson Button mögött.

Győzelem nélküli sorozata legutóbbi sikere helyszínén, Barcelonában törhetne meg, ott lesz a következő futam két hét múlva. A Ferrari F60-ast felújítják, de így sem valószínű, hogy nyerni lehet vele. ”A fejlesztésekkel elméletileg nagyot lépünk előre Barcelonában, de hogy mekkorát, csak ott derül majd ki” – értékelte esélyét a 2007-es világbajnok.

Nagyon hosszú, de Raikkönennek a mostani csak a 3. leghosszabb nyeretlen szériája. 2003-as első és 2004-es második F1-es győzelme között 28 futam, szűk másfél év telt el. Malajziában ünnepelt először március végén, majd a következő év augusztusának utolsó napjaiban.

Időben közel ilyen hosszú volt, futamszámban a mostaninál csak eggyel hosszabb 2005-2007-es sorozata. Akkor Japánban nyert 2005 októberében, a 16. helyről rajtolva, majd 2006-ban egyszer sem győzött. Első ferraris nagydíján, 2007 márciusában szakadt meg nyeretlensége.