Massa szeme még nem vizsgálható

2009.07.27. 19:22 Módosítva: 2009.07.27. 19:22
A koponyasérült brazil állapota javul, láztalan, ébren van, kérdésekre válaszol, végtagjait mozgatja. Szeme bedagadt, 7-10 nap múlva derül ki, van-e maradandó sérülése.

Jelentősen javult Felipe Massa állapota, a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérőjén az aszfalton pattogó rugótól megsérülő brazil pilótát levették a lélegeztetőgépről, családjával már beszélt is, jelentette be Grósz Andor, a brazilt kezelő Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) katonai főigazgató-helyettese.

"Az elmúlt 24 órában jelentős változások történtek, állapota továbbra is stabil" - mondta Grósz. "Gyakorlatilag kontaktusképes, levettük a lélegeztetőgépről, jelen pillanatban rendkívül aluszékony, láztalan, végtagjait tudja mozgatni, kérdésekre válaszol. Újabb beavatkozásra nincs szükség, állapotában további javulás várható."

Zsíros Lajos fősebész megrősítette az intézményvezető-helyettes szavait, Massát felébresztették, nincs becsövezve, nem fogják már visszaaltatni.

A pilóta szemsérüléséről egyelőre nem tudtak érdemben nyilatkozni az orvosok, hiszen most még nincs olyan állapotban, hogy ezeket a vizsgálatokat el tudják végezni, de van esély arra, hogy Massa teljesen felépül.

Bazsó Péter orvos-igazgató beszámolója szerint a sérültnek annyira be van dagadva a szeme, hogy nem vizsgálható, ezért 7-10 napig még nem tudható, van-e maradandó szemsérülése, túl korai erről beszélni.

A sajtótájékoztatón Dino Altmann, a Brazil Nagydíj orvosa, a család szóvivője elmondta: nagyon elégedettek az eddigi kezelésekkel, egyelőre nem tervezik az elszállítást, bár korábban felreppent a hír, hogy Massa kezelését Párizsban folytatják tovább. A brazil már beszélt családtagjaival, nem tudja, mi történt vele, nem emlékszik semmire, kérdezget.

A kórház illetékesei egyben közölték, hogy a továbbiakban Massa menedzsmentje tájékoztatja a közvéleményt a fejleményekről.

Massa a Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérőjén szenvedett balesetet: az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt acélrugó fejen találta, 190 km/órás sebességgel a gumifalnak csapódott. Koponyatöréssel szállították be az ÁEK intenzív osztályára, ahol még aznap megoperálták.

Massa 2002 óta versenyez az F1-ben, eddig 116 futamon indult, 11-et nyert, 15-ször rajtolt az élről.