A Ferrari lebunkózta a Williamset

2009.08.04. 16:11
Az angol csapat nem engedi tesztelni Michael Schumachert, az olasz beszólt neki. Az ellentét még Mosleynál kezdődött, kezd elmérgesedni.

”Tudják, ki akadályozta meg az F60-as tesztjét? Egy csapat, ami évek óta nem nyert semmit, és nem szalasztotta el a lehetőséget, hogy kimutassa sportszerűtlenségét” – adott ki közleményt kedd délután hivatalos weboldalán a Ferrari ”Neveletlenség” címmel.

Az olaszok a Felipe Massa helyére visszatérő Michael Schumachernek kértek engedélyt a rivális csapatoktól, hogy az exbajnok az augusztus 21-én induló Európa GP előtt egy napra beülhessen az idei modellbe is, de az angolok elsőként tagadták meg.

Sir Frank Williams azzal érvelt, a Toro Rosso néhány hete hasonlót akart az abszolút újonc, 19 éves Jaime Alguersuarinak, de azt sem engedélyezték, így mivel a szabályzat sem engedi, a német se gyakoroljon.

FW

Később a Red Bull és a Toro Rossó csatlakozott a Williamshez, szintén azzal indokolva, a tinédzser spanyol sem kapott lehetőséget.

A Ferrari rövid kommünikéjében kinyilvánította: ”Csak a rend kedvéért, a Ferrari megadta Alguersuarinak az engedélyt, de úgy látszik, valaki ragaszkodott az előírások szó szerinti értelmezéséhez”.

A Forma-1-ben idén szezon közbeni teszttilalom van, ami arra irányul, az autókat ne lehessen a pályán fejleszteni. Alguersuari soha, Schumacher másfél éve nem vezetett F1-gépet, amíg pénteken trükkel be nem szállt egy 2007-esbe. Idei szabályok szerint építettel ő sem körözött.

Mindketten magukat akarták kipróbálni, tapasztalatszerzés lett volna a cél, de a Williams – a szabályokat tekintve jogosan – közbeszólt.

Hónapok óta ellentétben van a FOTA-át vezető Ferrarival, még a Max Mosley kontra F1-csapatok vitában állt az FIA-elnök mellé, amiért kizárták az istállószervezetből. Az a balhé a hétvégén lezárult, de a Williamset nem vették vissza.