Apám fura rekordját akarom megismételni

2009.11.24. 15:23 Módosítva: 2009.11.24. 15:23
Nico Rosberg leszerződött a Mercedeshez, jövőre legalább első futamgyőzelméért hajt, de Keke Rosberg különleges csúcsa sem kizárt. A német tehetséggel a Hungaroringen találkoztunk.

Pénteken hivatalosan még nem volt Mercedes-pilóta, de a hungaroringi Allianz vezetéstechnikai napon már nem tagadta, az lesz: ”bármikor bejelenthetik, legkésőbb hétfőn”, mondta Nico Rosberg, és így is történt, a hét elején bejelentették szerződtetését.

Négy williamses, sikeres, de nyeretlen év után 2010-ben minden bizonnyal esélye lesz a dobogó tetejére állni, ő is így gondolja.

”Legalább győzelmekre számítok a következő szezonban, fejlődni szeretnék, és eggyel előrébb lépni. A Williamsnél, ha visszaemlékszem, nem volt olyan futam, amikor saját hibám miatt veszítettem el az esélyemet a győzelemre, bízom benne, mostantól nagyobb sansszal rajtolok” – mesélte a 24 éves versenyző.

Apja, Keke Rosberg egy kevéssé ismert csúcsot tart, de fia tudta, mire gondolunk: ”Igen, igen, legutóbb ő nyert úgy világbajnokságot, hogy a cím megszerzésének évében nyerte első futamát is. Nem lenne rossz, ha nekem is összejönne, ezt szeretném”.

Tehetségét örökölte, ám technikai téren sokkal többet nem kapott. ”Rengeteget tanultam apámtól, érdekes, hogy a vezetésben kevesebbet, az azt övező dolgokból többet. Hogyan viselkedjek, mit csináljak, kihez forduljak, ha nem az autóban vagyok, effajta tanácsok érkeztek”.

A következő szezon majdnem a teljes mezőnynek – kivétel Barrichello – lutri lesz, a tankolás eltörlésével nagyon nehéz kocsikkal indulnak, de könnyűekkel érnek célba, ami bonyolíthatja a vezetést.

”Tényleg nem tudom, mi fog történni, sosem mentem még annyira nehéz autóval – töprengett Rosberg. – Fogalmam sincs, hogyan befolyásolja a stílusomat a teli tank, de mindenképp jó döntésnek tartom, hogy eltörölték az újratöltést. Biztonságosabbá válik a sport nélküle”.

Nico Rosberg német színekben indul, bár legtöbben finnek gondolják apja miatt. Pedig még a nyelvet sem beszéli: ”Apám finn, édesanyám német, Németországban születtem, de Monacóban nőttem föl, sosem éltem a szülőhazámban. Ennek ellenére németként neveltek fel, annak is tartom magam”.

A szintén német Mercedesnél ez is számít, a gyár szeretne hazai pilótával bajnok lenni. 1955 óta nem vezetett német pilóta Forma-1-es Mercedest, ahogy Rosberg is mondta: itt az ideje, hogy folytatódjon a hagyomány.