Judit
3 °C
7 °C

Schumacher esélyes vagy csak PR-fogás?

2009.11.29. 11:06
Két hete Michael Schumacher naponta szerepel az F1-hírekben, azzal, hogy jön vagy nem jön a Mercedeshez. Ennél jobb reklám nincs egy új Forma-1-es csapatnak, pláne, hogy még Raikkönent és Kubicát is említik Nico Rosberg leendő csapattársaként. Tényleg mindannyian esélyesek, de az is lehet, már megvan a döntés?

Mi lesz Michael Schumacherrel? Jön a Mercedeshez vagy marad a Ferrari nyugdíjasa? A Brawn GP felvásárlásakor dobták be a nevét a németek lehetséges pilótái közé, közepes oddsszal lehet fogadni is rá, hogy jövőre világbajnok lesz.

Augusztusban már próbálkozott a visszatéréssel, de fájós nyaka megakadályozta, ám ez menedzsere szerint most nem lehet gond, egészséges. Biztos, hogy tárgyaltak vele: csapatfőnökük, Ross Brawn először kizárta a szerződtetését, a napokban viszont már elismert egy közös sörözést, és kevésbé határolta el magát a lehetőségtől, hogy négy év után újra egykori pilótájával dolgozzon.

2006-ig hét világbajnokságot nyertek együtt, jóban vannak, az elmúlt években is beszéltek. Brawn a találgatások közepette elmondta, tapasztalt pilótára van szüksége Nico Rosberg mellé, míg a Mercedes-motorsportfőnök Norbert Haug szerint a bejelentés meglepő lesz.

Schumacher sajtófőnöke cáfolta a visszatérést, őt nagyon meglepné a döntés, de ez nem sokat jelent, mert augusztusban is hasonlóan gondolta, az exbajnok mégis bejelentette, visszaül. (Még ha a végül nem is történt meg.)

Van olyan F1-szakértő expilóta, aki mindent lehetségesnek tart Schumacherrel kapcsolatban, míg Niki Lauda állítja, nem tudja elképzelni, hogy visszajöjjön. Igaz, ezt csak nehezen húzták ki belőle.

Ha a januárban 41 éves klasszis fizikailag rendben van, valószínűleg csak rajta múlik, a Ferrarinál ugyanis 2010-ben már nem lesz F1-tanácsadó, csak a gyár utcai autóival száguldozhat. Úgy tudni, nem kérte ennek a hároméves megállapodásnak a felbontását, de állítólag az is tiszta, az olaszok nem akadályoznák meg, hogy a Mercedesnél versenyezzen.

A posztra nem ő az egyetlen jelentkező. Először Nick Heidfeld nevét dobták be, csapata, a BMW megszűnt, azonnal igazolható, mégse említette meg senki a Mercitől. Tapasztalt, de sosem nyert futamot, ahogy Rosberg sem, nehéz elképzelni, hogy Ross Brawn két nyeretlennel menjen neki a szezonnak, amiben a Mercedes világbajnokságot vár tőle.

Kimi Raikkönen szintén szabad, már be is jelentette, kihagyja 2010-et, mert Jenson Button elvitte előle a McLaren-Mercedest. Haug annyit jegyzett meg, a finn tudja a telefonszámát, ráadásul még szezon közben, amikor a Brawn-Mercedes-üzlet még csak körvonalazódott, egy interjúban odaígérte neki a McLarent. Brazíliában már az újságok is megírták, a 2007-es bajnok fixen a Mercedesé.

Sansza lehet a helyre még Robert Kubicának, a Renault F1-es kivonulása a levegőben van, az év végéig döntenek a fejesek, engedik-e a csapatnak a folytatást. Ha nem, a lengyel szabad, helyet kell keresnie.

Haug sem Schumachert, sem Heidfeldet, sem Raikkönent, sem Kubicát nem zárta ki, de az, hogy meglepetés lesz, illetve, hogy ”mindenki elégedett lesz vele”, arra utalhat, a kérdés már eldőlt, tudja, kit szerződtetnek. Fontos megemlíteni, a csapataalapító sajtótájékoztatón azt sejttették, hogy két német versenyzőt nem akarnak.

A titkolózás teljesen érthető, beleillene az eddig látott mercedeses marketing-stratégiába: az istállóalapítás után Rosberg bejelentésével még egy jó hetet vártak, bár mostanra kiderült, eredetileg a Brawnhoz szerződött le, még a váltás előtt. Simán be lehetett volna jelenti aznap, de így még lehetett találgatni.

Mivel a csapatvásárlás gyorsan és csendben zajlott le, a Mercedesnek kell a reklám, hogy a szurkolókhoz eljusson, saját istállóval szerepelnek a Forma-1-ben. Haug szerint nem sietnek sehová, simán várhatnak karácsonyig, de akár tovább is a másik pilóta bejelentésével, főleg mert február elejéig úgysem lehet tesztelni.

”Ha hetente van egy sztorink, az nekünk csak jó” – hergelte az újságírókat Haug, vagyis könnyen lehet, hogy a titokzatosan hallgató Michael Schumacher PR-fogás, és a hely egy másik sztáré lesz, ha nem az már jelenleg is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?