Schumacher esélyes vagy csak PR-fogás?

2009.11.29. 11:06
Két hete Michael Schumacher naponta szerepel az F1-hírekben, azzal, hogy jön vagy nem jön a Mercedeshez. Ennél jobb reklám nincs egy új Forma-1-es csapatnak, pláne, hogy még Raikkönent és Kubicát is említik Nico Rosberg leendő csapattársaként. Tényleg mindannyian esélyesek, de az is lehet, már megvan a döntés?

Mi lesz Michael Schumacherrel? Jön a Mercedeshez vagy marad a Ferrari nyugdíjasa? A Brawn GP felvásárlásakor dobták be a nevét a németek lehetséges pilótái közé, közepes oddsszal lehet fogadni is rá, hogy jövőre világbajnok lesz.

Augusztusban már próbálkozott a visszatéréssel, de fájós nyaka megakadályozta, ám ez menedzsere szerint most nem lehet gond, egészséges. Biztos, hogy tárgyaltak vele: csapatfőnökük, Ross Brawn először kizárta a szerződtetését, a napokban viszont már elismert egy közös sörözést, és kevésbé határolta el magát a lehetőségtől, hogy négy év után újra egykori pilótájával dolgozzon.

2006-ig hét világbajnokságot nyertek együtt, jóban vannak, az elmúlt években is beszéltek. Brawn a találgatások közepette elmondta, tapasztalt pilótára van szüksége Nico Rosberg mellé, míg a Mercedes-motorsportfőnök Norbert Haug szerint a bejelentés meglepő lesz.

Schumacher sajtófőnöke cáfolta a visszatérést, őt nagyon meglepné a döntés, de ez nem sokat jelent, mert augusztusban is hasonlóan gondolta, az exbajnok mégis bejelentette, visszaül. (Még ha a végül nem is történt meg.)

Van olyan F1-szakértő expilóta, aki mindent lehetségesnek tart Schumacherrel kapcsolatban, míg Niki Lauda állítja, nem tudja elképzelni, hogy visszajöjjön. Igaz, ezt csak nehezen húzták ki belőle.

Ha a januárban 41 éves klasszis fizikailag rendben van, valószínűleg csak rajta múlik, a Ferrarinál ugyanis 2010-ben már nem lesz F1-tanácsadó, csak a gyár utcai autóival száguldozhat. Úgy tudni, nem kérte ennek a hároméves megállapodásnak a felbontását, de állítólag az is tiszta, az olaszok nem akadályoznák meg, hogy a Mercedesnél versenyezzen.

A posztra nem ő az egyetlen jelentkező. Először Nick Heidfeld nevét dobták be, csapata, a BMW megszűnt, azonnal igazolható, mégse említette meg senki a Mercitől. Tapasztalt, de sosem nyert futamot, ahogy Rosberg sem, nehéz elképzelni, hogy Ross Brawn két nyeretlennel menjen neki a szezonnak, amiben a Mercedes világbajnokságot vár tőle.

Kimi Raikkönen szintén szabad, már be is jelentette, kihagyja 2010-et, mert Jenson Button elvitte előle a McLaren-Mercedest. Haug annyit jegyzett meg, a finn tudja a telefonszámát, ráadásul még szezon közben, amikor a Brawn-Mercedes-üzlet még csak körvonalazódott, egy interjúban odaígérte neki a McLarent. Brazíliában már az újságok is megírták, a 2007-es bajnok fixen a Mercedesé.

Sansza lehet a helyre még Robert Kubicának, a Renault F1-es kivonulása a levegőben van, az év végéig döntenek a fejesek, engedik-e a csapatnak a folytatást. Ha nem, a lengyel szabad, helyet kell keresnie.

Haug sem Schumachert, sem Heidfeldet, sem Raikkönent, sem Kubicát nem zárta ki, de az, hogy meglepetés lesz, illetve, hogy ”mindenki elégedett lesz vele”, arra utalhat, a kérdés már eldőlt, tudja, kit szerződtetnek. Fontos megemlíteni, a csapataalapító sajtótájékoztatón azt sejttették, hogy két német versenyzőt nem akarnak.

A titkolózás teljesen érthető, beleillene az eddig látott mercedeses marketing-stratégiába: az istállóalapítás után Rosberg bejelentésével még egy jó hetet vártak, bár mostanra kiderült, eredetileg a Brawnhoz szerződött le, még a váltás előtt. Simán be lehetett volna jelenti aznap, de így még lehetett találgatni.

Mivel a csapatvásárlás gyorsan és csendben zajlott le, a Mercedesnek kell a reklám, hogy a szurkolókhoz eljusson, saját istállóval szerepelnek a Forma-1-ben. Haug szerint nem sietnek sehová, simán várhatnak karácsonyig, de akár tovább is a másik pilóta bejelentésével, főleg mert február elejéig úgysem lehet tesztelni.

”Ha hetente van egy sztorink, az nekünk csak jó” – hergelte az újságírókat Haug, vagyis könnyen lehet, hogy a titokzatosan hallgató Michael Schumacher PR-fogás, és a hely egy másik sztáré lesz, ha nem az már jelenleg is.