Briatore F1-kizárását törölte a bíróság

2010.01.05. 16:37
A polgári perben kimondták, az FIA-eljárás szabálytalan volt, a volt Renault-főnök örökös eltiltását törölték. Az F1 legnagyobb botrányának így nincs felelőse.

Mégsincs örökre kitiltva a Forma-1-ből Flavio Briatore: kedden egy párizsi polgári bíróság érvénytelenítette az FIA-tól a Szingapúr-balhé miatt kapott büntetését.

Az autosport.com szerint a bíró megállapította, a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) eljárása szabálytalan volt, így határozata érvénytelen. Briatore másfél millió eurós kártérítést is követelt, a bíróság 15 ezret ítélt meg neki. A FIA ügyvédei már jelezték, várhatóan fellebbeznek.

Augusztusban derült ki, majd néhány hét múlva bebizonyosodott: a volt Renault-főnök, egykori mérnöke, Pat Symonds és pilótája, Nelsinho Piquet csalt a 2008-as Szingapúri GP-n, amikor a versenyző szándékosan karambolozott, hogy csapattársa, Fernando Alonso nyerő pozícióba kerüljön.

A FIA felügyelte Motorsport Világtanács a Renault-t felfüggesztve két évre, Briatorét örökre, Symondst öt évre eltiltotta a Forma-1-től. Az istálló így valójában már akkor megúszta a felelősségre vonást, a keddi döntés pedig az egyéneket is felmenti. Piquet vádalkut kötött a FIA-val, így ő sem kapott semmit, vagyis az F1 legnagyobb botránya miatt senkit nem büntettek.

Briatore korábban elmondta, haragosa, a FIA-tól októberben távozott exelnök, Max Mosley személyes bosszúja az ítélet.