Vettel: Elaludtam az újraindulást

2010.08.02. 15:01
Megnyert Magyar GP-t veszített el a német figyelmetlensége miatt, még a célban sem tudta, miért büntették meg. Így is harcban van a világbajnokságért.

Biztos győzelmet veszített a Hungaroringen Sebastian Vettel, amikor túlságosan lemaradt csapattársa mögött a Magyar Nagydíjon: a biztonsági kocsi mögött haladt a mezőny, de ő nagyon lassan ment, több mint tízautónyival hátrébb esett az ausztráltól, ami szabálytalan.

"Túlzottan a rádióra figyeltem, de az megszakadt, így nem hallottam semmit. Utasításokra vártam, nem vettem észre, hogy kialszik a biztonsági kocsi fénye, így a kör végén indulunk. Általában ilyenkor az első lemarad a kocsi mögött, de Mark tapadt rá, így azt gondoltam, van még egy körünk. Aztán megláttam Markot, és hogy megy kifelé a biztonsági autó, ekkor jöttem rá, megyünk. Elaludtam az újraindulást" - nyilatkozta a BBC-nek Vettel.

A történet nem teljesen tiszta, valószínű, hogy Vettel nem kifejezetten az új rajtnál, hanem a biztonsági szakasz korábbi fázisában vétett a szabály ellen, amikor a célegyenesben szabad szemmel nézve is egyértelműen kijelenthetően több mint tízautónyival le volt maradva Webbertől. Az előírás nem csak az utolsó biztonsági körre, de a teljes lassú periódusra vonatkozik, ám erről Vettel nem beszélt.

Az időmérőn félelmetesen gyors volt a német, a futam elején még gyorsabb, a 16. körben, amikor jött a biztonsági kocsi, már jóval több, mint tíz másodperccel verte a második Fernando Alonsót.

"Jött a büntetés, nem értettem, mi történik, azt sem, hogy miért büntettek meg, a verseny után mondta meg valaki. Nem volt szerencsém, teljesen simán meg lett volna a futam, de legalább a dobogót megmentettem" - mesélte Vettel, aki a depóban végig mutogatott, miközben teljesítette a kiszabott boxáthajtást.

Harmadik lett, a világbajnokságban is feljebb jött, harmadik, és csak tíz ponttal van a vezető Webber mögött. Csapata, a Red Bull hétfőn arra bíztatta, ne keseredjen el a kihagyott lehetőség miatt.