Vendel
6 °C
20 °C

250 ezer euró a maximális pénzbírság a Forma-1-ben

2010.11.07. 10:05

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elfogadta a Motorsport Világtanács javaslatát, amelynek megfelelően legfeljebb 250 ezer eurós pénzbüntetéssel sújthatóak a Forma-1-ben szabálytalankodó versenyzők.

Minderre azért került sor, mert az idei Német Nagydíjon a Ferrari vétett a szabályok ellen, amikor rádión keresztül félreérthetetlenül arra utasította az első helyen álló brazil Felipe Massát, hogy engedje maga elé a mögötte haladó csapattársát, Fernando Alonsót. A versenybírók 100 ezer eurós büntetést szabtak ki az olasz istállóra, de csak azért, mert a szabálykönyv nem tette lehetővé, hogy magasabb összeg megfizetésére kötelezzék a Ferrarit.

A FIA párizsi ülésén további módosítást is eszközölt: a pilóták szuperlicencét ezentúl akkor is bevonhatja a nemzetközi szövetség, ha egy versenyző a közúti közlekedésben követ el szabálytalanságot. Ennek hátterében az áll, hogy a 2008-ban világbajnok brit Lewis Hamilton (McLaren) az idei Ausztrál Nagydíj hétvégéjén egy bérelt autóval száguldozott Melbourne utcáin, amiért a helyi rendőrség is megbüntette.