Nincs mit veszítenünk

2012.11.22. 22:12

Fernando Alonso két napja még arról beszélt, bízik a Ferrari feltámadásában és a Red Bull-kocsik bukásában is, hogy 13 pontos hátrányát vasárnap, az utolsó futamon ledolgozza, háromszoros világbajnok legyen. Csütörtökön már azt mondta Brazíliában, hogy a címet maximum megnyerhetik, de elveszíteni nem ők fogják.

"Jó lenne dobogóra kerülni, és legalább 15 pontot szerezni. Ha ez összejön, átmegyünk a vonalon, és megnézzük, hol van Seb. A dobogó az első, akkor 13 pontnál többet szerezhetünk. Aztán várhatjuk, mit tud a Red Bull. Nem a mi kezünkben van, sokat nem bukhatunk. Semmit nem veszíthetünk, csak nyerhetünk" - mondta a sajtótájékoztatón a kétszeres bajnok. Sőt, már a kudarc utáni évekről is szólt: "Ha Seb nyer, rendben, jövőre újra dobunk. 31 vagyok, a Ferrarinál leszek minimum 4-5 évig, így pedig akadnia kell még alkalomnak. A Ferrarinál 3 év alatt másodszor érünk az utolsó futamra esélyesként. Sosem domináltunk, ám kétszer harcolhattunk a címért, úgyhogy biztos vagyok az újabb lehetőségekben."

Természetes, hogy elkezdte levenni a terhet kollégái válláról: "Nyomás mindig van, persze, de a tét nekünk most kevesebb, mint máskor volt. Másodikként érkezünk, és általában hetedikként kvalifikálunk, vagyis 13 pontot felhozni meglehetősen nehéz. Ha normálisan megy minden, másodikként zárunk. Ha valami különleges történik, elsőként. Felettünk állnak a dolgok, így jóval kisebb az elvárás".

Kedden még időmérő-teljesítményük feljavulására is látott esélyt. Most: "Csak varázslattal lehetne öt nap alatt javítani a kocsin. Hetedikek voltunk Abu-Dzabiban, kilencedikek Austinban, vagyis ez a mindennapos, csak remélni tudjuk, hogy most majd jobban megy".

Vettel negyedik hellyel bajnok, ha azt nem éri el, Alonso és a Ferrari kezdhet reménykedni.