Button: Én vagyok a legjobb fejlesztőpilóta

2012.12.12. 00:33

Hat év után hagyja el otthonát, a McLarent Lewis Hamilton, a helyére a tapasztalatlan Sergio Perez érkezik, így Jenson Button feladata lesz jövőre, hogy az istálló első számú pilótája legyen.

„Mindenképp, nem először vagyok ilyen helyzetben - válaszolt Button az Autosportnak arra a kérdésre, készen áll-e a feladatra. - Amikor a BAR-hoz szerződtem, és Jacques (Villeneuve) lépett, ugyanez volt. Nekem kellett vezetnem, alig várom már, hogy újra megtörténjen."

Nem most volt a BAR-os kaland, hanem majdnem 10 éve, 2004-ben. Abban az évben pole pozícióig jutott Imolában, többször végzett a dobogón, de a győzelem csak 2006-ban jött össze neki a hungaroringi esőfutamon.

Az elmúlt három mclarenes szezonjában összesen nyolcszor nyert, de azt mondja, most lesz a legkedvezőbb helyzetben.

„Ilyenkor vagyok a legjobb. Képes vagyok magam köré építeni a csapatot, és arra terelni, amit én szeretnék. Ha jól érzem magam az autóban, nem hiszem, hogy van nálam jobb ilyen szituációban. Ha a gép alapból nem fekszik nekem, akkor van gond, olyankor jobban szenvedek, mint az átlag."

Button 2009-ban a Brawn GP-nél kihasználta a lehetőséget, megverte csapattársát, Rubens Barrichellót a mezőny legjobb kocsijában, és világbajnok lett. Azóta fejlődhetett, gyorsulhatott, mert a mezőny egyik legjobbja mellett kellett vezetnie.

„Lewis hihetetlenül gyors, annyira, mint kevesen, főleg egy körön, de az F1 nem egy kör. A versenyen adják a pontokat. Idén szerintem sokat tanult a gumik miatt ebből a szempontból, vagyis tanultunk egymástól, és jobb versenyzők lettünk" - mondta Button. Három év alatt Hamilton csak két nagydíjjal nyert többet nála, tízet, kétszer fiatalabb társa, egyszer ő végzett előrébb a világbajnokságban.

Perezzel szemben nagy előnnyel indul Button, mert a mexikói februárig nem vezethet McLarent, a 2013-as autó lesz az első, amibe beülhet.