Ecclestone elismerte, lecsukhatják

2012.12.30. 12:04
A Forma–1 jogainak eladása kapcsán felmerült korrupciógyanú miatt lehet, hogy távoznia kell majd Bernie Ecclestone-nak. Ezt ő maga ismerte el az angol Telegraph-nak.

A vádak szerint Ecclestone 44 millió dollárt fizetett egy német bankárnak, Gerhard Gribkowskynak, hogy a jogok az angol befektető céghez, a CVC Capital Partnershez kerüljenek 2006-ban.

Gribkowskyt tavaly januárban tartóztatták le, Ecclestone ellen azóta sem emeltek vádat, a nyomozást viszont még nem zárták le. Az F1 első embere azt korábban már elismerte, hogy fizetett, de szerinte nem vesztegetésről történt, hanem megzsarolták őt.

„Ha a németek nem szállnak le rólam, akkor előbb-utóbb mennem kell, egyértelmű, hogy a CVC-nek meg kell szabadulnia tőlem, ha lecsuknak" - mondta a brit lapnak.

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke korábban már megszólalt az ügyben. „Ha Bernie-t bűnösnek találják, azt hiszem, ő lesz az első, aki belátja, hogy vissza kell lépnie".

Az olasz a múlt héten azt mondta, új korszakot kell nyitni a sportág történetében. „Modernebb szemléletű emberekre van szükségünk. Mindig azt mondom Bernie-nek, hogy az egy emberes irányításnak befellegzett. Csapatra van szükség. Pozitívan kell hozzáállnunk ehhez a kérdéshez, és a jövőbe tekinteni. Nagyon közel vagyunk hozzá, hogy új lapot nyissunk a Forma-1-ben. El kell ismernünk Bernie érdemeit, de tovább kell lépnünk".

A sorozatot negyven éve igazgató Ecclestone lehetséges utódjaként Christian Hornert, a Red Bull főnökét is szóba hozták, de a korábbi háromszoros világbajnok, Jackie Stewart úgy véli, kizárt, hogy valaki a paddockból vegye át az F1 irányítását.

A CVC egyébként korábban kezdeményezte, hogy állítsanak össze egy listát azokról az emberekről, akik válthatnák Ecclestone-t, de az angol szerint ez csak rutineljárás volt, arra az esetre, ha valami váratlan jönne közbe.