A Pirelli újra kihívás elé állítja a csapatokat

2013.01.14. 15:03

Hét futamon hét különböző versenyző és öt különböző csapat győzött tavaly a szezon elején, a kavarodásért leginkább a Pirelli lehetett a felelős, mert igen nehezen kiismerhető gumikat készített. Idén újra módosítanak az olaszok, ám állítják, a gumikáosz nem jön vissza: nem azért, mert alig változtatnak, hanem mert most a szabályok nem változnak.

Tavaly ilyenkor eltűnt a dupla diffúzor és bejött a kacsaorr, ami miatt át kellett alakítani a gépeket, miközben idén apró eltérések vannak csak az előírásokban, bár abból féltucat.

"Mivel az autók relatíve ugyanolyanok maradnak, a csapatok jó alapról indulnak, hogy rájöjjenek, hogyan használják a gumikat. Változtatunk a gumi felépítésén és mind a négy keveréken. Nem számítunk viszont olyan helyzetre, mint tavaly, amikor is az autók drámaian megváltoztak az előző évhez képest. Most a szabályok állandóak, tehát nem fog pont ugyanaz megtörténni" - ígéri Paul Hembery Pirelli-főnök, aki az Autosportnak elmondta, hogy a keverékek kiválasztásánál sem lesznek olyan óvatosak, mint az előző évben.

A Pirelli minden futamra kétféle keveréket visz a négy száraz gumiból, és 2012 vége felé kimondottan az volt a célja, hogy minél kevésbé befolyásolják az abroncsokkal a futamok kimenetelét, ezért egymáshoz közeli, ráadásul tartósabb típusokat vittek a nagydíjakra.

"Agresszívebbek is leszünk, mindez kezdetben okozhat kihívásokat. 2012-ben néha kritizáltak minket, valószínűleg jogosan, hogy túl konzervatívak voltunk a két keverék kiválasztásánál, ezért megpróbálunk ezen változtatni."

Ezek után persze nem tudni, mire számítsunk a nyitófutamokon, mert ha az autók nagyjából ugyanolyanok is lesznek, a Pirelli újításaiból és a sok kis szabályzatbeli eltérésből ismét adódhat több új tényező, ami újra felkavarhatja a csapatok közti erősorrendet.