Alonso: Hamilton lesz itt a legerősebb idén

2013.01.17. 15:30

A Ferrari a héten Madonna di Campiglióban készül a két hónap múlva induló F1-szezonra, szerdán a csapatfőnök, csütörtökön a két pilóta, Fernando Alonso és Felipe Massa tartott sajtótájékoztatót.

A brazil arról beszélt, reméli, idén a világbajnokságért hajthat, szóval őt hagyjuk is. Igaz, Alonsóból sem sok érdekeset sikerült kihúzniuk a kollégáknak, de ő inkább arról elmélkedett, hogy reménykedik, nem kezdik akkora technikai lemaradásból az évet, mint tavaly.

„Magabiztosabb vagyok, kétségtelen. A szabályok aerodinamikailag alig változtak, míg tavaly ilyenkor teljesen át kellett alakítanunk a kipufogót, és az eredmény lutri volt. Idén viszont mindennek normálisabbnak kell lennie. Lehetünk gyorsabbak vagy lassabbak a többieknél, de nem másfél másodperccel lemaradva tőlük, az rekord volt egy éve. Valószínűleg lehetetlen annál gyengébben kezdeni" - nyilatkozta a spanyol.

A Ferrari 2012-t tényleg pocsékul kezdte, és szinte csak Alonso klasszisa miatt nem a középmezőnyben ment. A világ egyik legjobbja aztán fokozatosan feljavította a gépet, és olyan kiegyensúlyozottan ment, hogy három pont híján megnyerte a világbajnokságot. Csak Sebastian vettel tudta megverni a sokkal erősebb Red Bull-lal.

   alonsosí

Alonso most is csak azt tudta mondani, amit a főnökei szajkóztak egész évben, hogy a hátrányuk a hibás szélcsatornából származott, ami rossz adatokat adott a fejlesztéseknél.

„Egyszerűen lemaradtunk az utóbbi pár szezonban, remélhetőleg 2013-tól mi találunk ki új megoldásokat" - bizakodott, mivel az új gépet már nem a gyenge maranellói, hanem a Toyota kölni szélcsatornájában fejlesztették, teljes egészében.

Alonso érdekes választ arra a kérdésre adott, kit tart a legerősebb ellenfelének.

„Ki a legerősebb ellenfelem? Hamilton. Így volt tavaly, így lesz idén, így lesz jövőre. Biztos, hogy nyerni fog ebben az évben is, szuperjó pilóta, aki nyert 2007-ben, 2008-ban és azóta is mindig, minden autóval. 2009-ben 2 másodperc lemaradással kezdtek, ám Hamilton akkor is versenyeket nyert, csakúgy, mint 2010-ben. Tavaly Nico Rosberg győzött Kínában a Mercedesszel, szóval Hamilton egynél többször fog nyerni."

A McLarentől a Mercedeshez igazolt angol 2013-ra kizárta a futamgyőzelmeket, de Alonso előtt már az expilóta és tévékommentátor Martin Brundle is azt mondta, képesnek tartja Hamiltont a szinte azonnali sikerekre. A Merci az utóbbi három évben mindössze egy GP-n lett első, az ominózus Kínai GP-n.

Alonso és Hamilton felejthetetlen, 2007-es mclarenes csapattárskénti összeakaszkodásuk után tavaly talált újra egymásra, amikor a brit azt mondta, a spanyolnak drukkol a világbajnokságban, mert ő érdemli meg jobban azt Vettellel szemben. Hat éve párszor szinte ölre mentek, de ezek szerint Hamilton a sebességéről egy életre meggyőzte Alonsót, akit akkor meg is előzött a világbajnokságban egy hajszállal.