Kimi Raikkönen: Nem kell ugrálni

2013.03.19. 17:24

Kimi Raikkönen megnyerte a szezon első futamát, így most mindenki azt kérdezgeti: meg tudja-e nyerni a világbajnokságot is? Az ellenfelek már vb-riválisként tekintenek rá, miközben a Lotus két napja azon dolgozik, hogy csitítsa a közönséget, csökkentse az elvárásokat, és levegye a nyomást az embereiről, köztük Raikkönenről. (Bár nem tudni, ő a nyomásból érez-e bármit is.)

Most Raikkönen is megszólalt, azt hangoztatva, hogy csak egy versenyen vannak túl, így mindenféle hurráoptimizmus marhaság.

"A győzelem az győzelem, és jó jel, hogy alig kellett teljes sebességgel mennünk . Csakhogy Malajziában minden más lehet. Szóval nem kell elkezdeni ugrálni és örömködni. A szezon hosszú és kemény, és az összes futamon elöl kell végeznünk. Ausztráliában minden jól alakult, a kocsival egész hétvégén nem akadt probléma, jól ment, és a csapat is jól dolgozott" - csitított a finn.

Szerinte minden attól függ, hogy lesz-e elég pénzük fejleszteni, bírják-e a fegyverkezési versenyt a Red Bull-lal és a Ferrarival.

"Nagy kérdőjel volt tavaly, hogy a csapatunk képes-e a fejlesztésekkel követni a nagyobb istállók tempóját, ám azt hiszem, nem vallottunk szégyent. Persze most sem lesz könnyű. Biztos vagyok benne, hogy megvannak az embereink és az eszközeink, hogy megcsináljuk. A pénz mindig számít, nem titok, hogy nincs annyink, mint a Ferrarinak, a Red Bullnak vagy a Mercedesnek. Ha több szponzorunk lenne, biztosan nagyobb esélyünk lenne ellenük" - üzent a mecénásoknak is Raikkönen.

Tavaly a 2007-es bajnok egy futamot, a 18.-at nyerte meg, ezt most az elsőn elérte. Akkor a világbajnokságban harmadik lett, most vezeti. Úgy gondolja, ha idén is úgy csinálnak mindent, mint az előző évben, nem mennek könnyen félre.

"Ha mindig jót lépünk, szépen alakulhatnak a dolgok, de egy ballépés az egész évet tönkreteheti, jöhet a lejtmenet. Szóval ugyanazt és ugyanúgy kell tennünk, mint tavaly, új alkatrészekre fordítanunk az energiánkat. Ha beválnak, megtartjuk azokat, ha nem, jobban megvizsgáljuk a problémát. Eddig minden oké, nem látom okát, miért ne mehetne minden így tovább."

   kimitattoo

Érdemes visszatekinteni másfél hónappal ezelőttre, amikor Raikkönen kissé bukdácsolt a teszteken, és azt mondta, 10 ezer kilométernyi teszteléssel is ki lehet esni, és nullával is lehet nyerni. A mercis Nico Rosberg futott a legtöbbet a gyakorlásokon, Melbourne-ben autóhibával pár kör után kiállt.

Győzelme után Raikkönen is visszautalt erre: "Pedig a teszteken valószínűleg én tettem meg a legkevesebb kört, vagyis a telünk ebből a szempontból nem sikerült jól".

Eric Boullier Lotus-főnök állítja, versenyzője 2012-ben, miután két év kihagyás után visszajött a Forma-1-be, újraépítette a karrierjét, hogy idén keményebben és nagyobb célokért hajthasson: "Kimi felépítette magát az előző szezonban. 2012 második felében már erős volt, és úgy kezdte a szezont, ahogy abbahagyta. Számíthatunk rá, hogy ismét erős lesz".

Boullier szerint nélkülözhetetlen a sikerükhöz, hogy klasszis pilótája jól érzi magát. "A világon nincs ember, aki megmondhatja Kiminek, mit csináljon, és nem én leszek az első. Mi azt akarjuk, hogy az embereink kreatívak és önmaguk legyenek. Megkíméljük Kimit is attól, amit gyűlöl" - utalt rá, hogy Raikkönen PR- és médiamunkája is erősen korlátozott. Csak annyit csinál ezekből, amennyihez kedve van.